Eesti Energia: Tuus-Laul on ebakompetentne või valetab

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Iru elektrijaama jäätmeenergiaploki ehitus.
Eesti Energia Iru elektrijaama jäätmeenergiaploki ehitus. Foto: Liis Treimann

Keskerakondlasest riigikogu liige Marika Tuus-Laul eksitab avalikkust väitega nagu oleks Euroopa Komisjon eraldanud Eesti Energiale kasvuhoonegaaside (CO2) saastekvoote, mis võimaldavad elektri hinda all hoida ka järgmisel aastast kehtima hakkava vabaturu tingimustes, teatas Eesti Energia.

 Riigikogu liige kas pole Euroopa Komisjoni 27. juuli otsust lugenud või ei mõista ta selle sisu.

Euroopa Komisjoni poolt langetatud otsuse kohaselt eraldatakse tasuta kasvuhoonegaaside saastekvoodid sihtotstarbeliselt uute tootmisvõimsuste rajamiseks, teatas Eesti Energia. Eesti Energiale kuuluv osa saastekvootidest on ette nähtud Auvere elektrijaama ehitamise rahastamiseks.

Kuna tegemist on investeeringu rahastamiseks eraldatud kvootidega, ei tohi nende müügist saadud raha kasutada muul otstarbel, näiteks vabal turul elektri hinna subsideerimiseks. Seda toob üheselt mõistetavalt välja ka Euroopa Komisjon oma kvoodi eraldamise otsuses.

Lisaks toimub investeeringu rahastamine tagantjärele ja jaokaupa. Vastavalt igal aastal tehtud investeeringute mahule eraldatakse tagantjärele samas vääringus CO2 kvoote, mille müügist saadava rahaga juba tehtud investeeringud kompenseeritakse. Seega on võimatu ka Tuus-Laulu konstruktsioon, et kvoodirahast piisaks elektri hinna kaheaastaseks subsideerimiseks, kuna kvoote eraldatakse jaokaupa aastatel 2013-2020.

Lisaks on oluline mõista, et ka praegu Põhjamaades ja osaliselt Eestis toimival vabaturul on kvoodikulu juba elektri hinna sees. Suletud elektrituru hind on odavam just selle tõttu, et siiani on riik eraldanud tasuta kvoote elektrihinna alandamiseks. Seega kodutarbija elektri hinnas kvoodikulu ei sisaldu. Alates 2013. aastast võib riik anda tasuta kvoote ainult investeeringute finantseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles