Hispaania rahandusminister: Soome ja Holland ei saa abipaketti peatada

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos.
Hispaania majandusminister Luis de Guindos. Foto: SCANPIX

Hispaania rahandusministri Luis de Guindose sõnul ei jää abi Hispaania pankadele Soome ja Hollandi võimalikule vastuseisule vaatamata andmata.

Hispaania on esitanud abipalve, et euroala päästefond ESM annaks 100 miljardit eurot laenu hädas olevatele Hispaania pankadele. Kui panku aitaks Hispaania valitsus otse, tähendaks see valitsuse võla ligi kümneprotsendipunktilist tõusu, kirjutab Kauppalehti.

Samas on Soome nõudnud Hispaania pankade abistamise korral antavatele laenudele tagatisi, juhul kui loobutakse eelisõigustest teiste võlausaldajate ees.

Praegusel kujul tohib ESM rahalist abi anda ainult valitsustele. On ebaselge, kas muudatused ESMi tingimustes vajavad ka  eraldi heakskiitu riikide parlamentide poolt.

Esimene osa 100 miljardi euro suurusest maksest finantseeritakse päästefondi EFSFi poolt ning juulikuu jooksul loodetakse töökorda saada päästefond ESM, mis edaspidi laenuandmise üle võtaks.

«ESMis tehakse otsused enamuse, mitte üksmeele alusel,» kommenteeris lahkarvamusi Hispaania rahandusminister de Guinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles