Leiburi kasum kasvas mullu 43 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivakastid käivad mugavalt üksteise sisse.
Leivakastid käivad mugavalt üksteise sisse. Foto: Raigo Pajula

Kondiitritööstuse AS-i Leibur puhaskasum oli 2011. aastal 3,4 miljonit eurot, mis on võrreldes 2010. aastaga 43 protsenti rohkem.

Leiburi müügitulu ulatus eelmisel aastal 25,6 miljoni euroni, suurenedes võrreldes tunamullusega 31 protsenti, nähtub firma majandusaasta aruandest.

Suurim osa käibest tuli riikide lõikes Eestist, kus Leibur sai mullu müügitulu 16,3 miljonit eurot. Järgnesid Soome ja Leedu vastavalt 6,7 miljoni ja 1,8 miljoni euroga. Lätis sai Leibur müügitulu 775 970 eurot.

Ettevõte märgib aruandes, et pagaritoodete hinnad tõusid mullu 2010. aastaga võrreldes oluliselt, seda peamiselt toormaterjalide ja energia kallinemise tõttu. Pagaritoodete tarbimine näitas langustrendi. Konkurents pagaritööstuste vahel oli jätkuvalt pingeline, seda nii hinna (eriti esimesel poolaastal) kui uute toodete turuletoomise osas.

Tähtsamatest sündmustest 2011. aastal tõi ettevõte välja röstiliini tootmisvõimsuse suurendamise, mille tulemusel kasvasid röstitoodete ekspordimahud Soome võrreldes 2010. aastaga oluliselt. Firma alustas ka magusate põimiksaiade tootmist, millest põhiosa eksporditakse Soome turule.

Leibur investeeris mullu kokku 1,9 miljonit eurot, 2010. aastal ulatusid investeeringud 1,8 miljoni euroni. Aruandeaastal tegi ettevõte otseseid kulutusi uurimis- ja arengutöödeks 0,1 miljoni euro ulatuses.

2012. aastal plaanib Leibur aruande põhjal investeeringuid tootmisseadmetesse tootmismahu ja kuluefektiivsuse kasvatamiseks ning toodete kõrge kvaliteedi tagamiseks. Samuti kavandab firma uusi tooteid nii Eesti turule kui eksportturgudele.

Leiburi 2011. aasta keskmine töötajate arv oli 281 inimest. Töötajatele möödunud aasta eest arvestatud töötasude üldsumma oli 3,2 miljonit eurot, sealhulgas olid juhatuse töötasud 0,2 miljonit eurot. Nõukogu liikmetele töötasusid ei makstud.

Ettevõtte puhasrentaablus oli mullu 13,3 protsenti, 2010. aastal oli see näitaja 12,2 protsenti. Leiburi omakapital ulatus möödunud aasta lõpu seisuga 40,6 miljoni euroni ja jaotamata kasum 38,7 miljoni euroni.

Leiburi põhitegevus on värskete, eelküpsetatud ning sügavkülmutatud pagaritoodete tootmine ja müük. Tootmismahust olulise osa moodustab värskete toodete, peamiselt röstsaiade, eksport Soome, Lätti ja Leetu. Leiburi omanikud on Soome Vaasan Oy ja Rootsi Svenska Lantmännen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles