Tõnu Palm: kasvunumber on petlik, mõõdupuuks on elukvaliteet

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.
Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm tuletab meelde, et Euroopa madalate kasvunumbritele vaatamata ollakse elukvaliteedilt endiselt maailmas esikohal.

Eesti konkurentsivõime ning heade tulevikuväljavaadete tagajaks näeb Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm asjaolu, et on suudetud hoida stabiilset majanduspoliitikat ning majandada mõistlikult. «Paljud ei ole suutnud seda teha.»

Nii on võlakriisiriigid Palmi hinnangul oma elatustaseme ette laenanud ning tulevikus peab paratamatult ootama ees ostujõumuutus võrreldes konkurentsivõimelisemate riikidega nagu Saksamaa. Samas üritavad Palmi hinnangul madala konkurentsivõimega Lõuna-Euroopa riigid praegu leida lahendusi, kuidas ühise poti arvelt oma võlataset alla viia.

Madalamatele kasvunumbritele ning võrreldes teiste arenenud majandustega ka madalale konkurentsivõimele vaatamata tuletab Palm meelde, elukvaliteedilt on Euroopa endiselt maailmas esikohal.

«See ei ole ainult rahaline külg, oluline on elukvaliteet, kvaliteetne elustiil, see on ka infrastruktuur. Näiteks USA sellesse hetkel praegu ei panusta,» selgitas Palm. «Kasvunumber üksi on petlik. Samas muidugi, need kes teevad rohkem tööd, kasvavad ka kiiremini.»

Eesti konkurentsivõime juures näeb Palm olulise aspektina tõsiasja, et alustatud on madalamalt hinnatasemelt.

«Mida kõrgemale hinnatasemele liikuda, seda enam kukuksid osad sektorid ära, mis meid praegu veavad,» selgitas Palm. «Tööjõu kvaliteet peab hinnatasemele järgi jõudma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles