Vene kütuse sissevedu tingib range tollikontrolli tõttu vaevalise piirületuse

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toll
Toll Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Maksu- ja Tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu selgitab, miks toll on viimasel ajal Vene piiriületajate suhtes ranget kontrolli rakendanud muutes seega kõigile piiriületuse vaevaliseks ja ebameeldivaks.

Toll on viimasel ajal piiril sagedaste piiriületajate sõidukite üle kontrolli tugevdanud, sest hinnavahe suurenemise tõttu on Venemaalt kütuse sissevedu ärilisel eesmärgil sagenenud. Veel on kütusevedu suurendanud Läti poolt kehtestatud 7-päevane piirang kütuse, tubakatoodete ja alkoholi maksuvabale toomisele välisriigist. Selle tagajärjel on pikenenud sõidukite piiriületamise järjekorrad ja ooteajad Eestis, muutes ausate reisijate piiriületuse eriti vaevaliseks ja ebameeldivaks. Maksu- ja Tolliameti eesmärk on kontrollidega vähendada ärilisel eesmärgil sisseveetava kütusevedajate arvu ja tagada ausatele maksumaksjatele kiire piiriületus.

Venemaalt Eestisse võib aktsiisivabalt tuua mootorsõiduki standardses kütusepaagis selle sihtkohta jõudmiseks vajalikus koguses mootorikütust ja lisaks standardsele kütusepaagile ühe päeva jooksul esmakordsel Eestisse saabumisel kuni 10 liitrit kütust samas mootorsõidukis tarbimiseks.

Nimetatud 10 liitrile mootorikütusele ei kohaldata aktsiisivabastust juhul, kui sõiduk siseneb Eestisse samal päeval veel teist või kolmandat korda. Kirjeldatud 10 liitri kütuse aktsiisivabastus kehtib vaid sõiduki esmakordsel Eestisse sisenemisel päeva jooksul, kui esimese sisenemisega kütust ei toodud, siis järgmistel sisenemistel kuulub kütus aktsiisiga maksustamisele.

Aktsiisivaba mootorikütust tohib kasutada vaid sõidukis, millega kütus sisse veeti ning keelatud on kütuse sõidukist väljavõtmine või selle igasugune üleandmine. Aktsiisivabastust ei kohaldata, kui sõiduki valdaja tegevusest ilmneb, et kütust veetakse sisse kaubanduslikul eesmärgil.

Mootorsõidukiga Eestisse saabumisel on lubatud aktsiisivabalt kaasa tuua:

- mootorsõiduki sihtkohta jõudmiseks vajalikus koguses mootorikütust, mis on mootorsõiduki standardses kütusepaagis (sh veemootorsõiduki standardses kütusepaagis) ja mida kasutatakse ainult selles samas mootorsõidukis,

- reisijal, kes saabub Eestisse väljastpoolt Euroopa Liitu: lisaks standardses kütusepaagis olevale kütusele ühe päeva jooksul esmakordsel Eestisse saabumisel kuni 10 liitrit kütust samas mootorsõidukis tarbimiseks,

- reisijal, kes saabub Eestisse Euroopa Liidust: lisaks standardses kütusepaagis olevale kütusele mootorikütust koguses, mida kasutatakse ainult mitteärilisel eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles