Enamik suurpanku pakub 6 kuu Euribori põhiseid laene

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Vanajuur
Tõnu Vanajuur Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Samal ajal kui SEB Pank pakub klientidele võimalust siduda kodulaen lühiajalise, ühe või kolme kuu Euriboriga, jäävad teised suuremad pangad truuks kuue kuu Euriborile.

Nordea pakub laene peamiselt kuue Euribori baasil, kinnitas Postimehele pank. See tuleneb eelkõige ka kliendi eelistustest baasintressidele.

Ühe kuu ja kuue kuu Euribori võib tõlgendada kui lühiajaliste euro intresside (nädalaste intresside) keskmist ootust vastavalt ühe ja kuue kuu perioodil. Kuue kuu Euribor on kahtlemata võlakirjaturgudel levinuimm referentsintressimäär, kinnitab Nordea.

 «Sampo Pank on seisukohal, et eluasemelaen on väga tähtis pikaajaline leping panga ja kliendi vahel,» ütles Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

«Lähtume traditsioonilisest ja läbipaistvast vaatest, kus kodulaenu intressi samm kujundatakse 6 kuu Euribori baasilt,» lisas ta.

Kliendile oluline teada laenuteenindamisega kaasnevaid kõiki kulusid  sealhulgas intressikulusid, selgitas Vanajuur. Intressikulu kujuneb kahe näitaja, baasintressimäära ja kliendi riskimarginaali liitmisel. Mida lühem on baasintressimäära periood, seda ebastabiilsemad on kliendile kujunevad laenumaksed. Tingituna rahaturu kõrgest volatiilsusest ei soovita pank kodulaenu Euribori perioodi siduda vähemaks kui kolme kuu perioodiks. Pank osundab, et kuigi lühema kui 3 kuu perioodi Euribor võib näida piisavalt ahvatlev, siis peame meeles pidama, et kodulaenu leping sõlmitakse tavapäraselt paarikümneks aastaks.

Swedbank pakub eraisikutele pikaajalist laenu baasintressiga 6 kuu Euribor ja 12 kuu Euribor ning 6 ja 12 kuu Swedbanki eluasemelaenu baasintressi, mis on samuti seotud vastava perioodi Euriboriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles