Soome välisminister kritiseeris ELi eelarveliidu kava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja
Soome välisminister Erkki Tuomioja Foto: SCANPIX

Välisminister Erkki Tuomioja teatas täna algava Euroopa Ülemkogu eel vastuseisust Herman Van Rompuy plaanile luua suurte volitustega eelarveliit, kirjutab Kauppalehti.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Van Rompuy juhitud töörühm avaldas üleeile raporti, mille kohaselt võiksid euroala maad üheskoos otsustada lubatud võlamäärade üle, seada riigieelarvetele ülempiirid, hankida laenu võttes teistelt loa ja eelarvepoliitikat hakataks juhtima ELi ühisest rahandusministeeriumist. Pikemas perspektiivis hakataks emiteerima ka euromaade ühiseid võlakirju.

Tuomioja sõnul ei ole Van Rompuy ettepanekutel midagi pistmist praeguse majanduskriisiga, need piiraksid järsult liikmesriikide suveräänsust ja loovutaks otsustusvõimu ELi institutsioonidele.

Tuomioja sõnul suhtub Soome valitsus soovitustesse eriti kriitiliselt. Tema hinnangul on ettepanekud kõrgelennulised ja vajavad hoolikat järelemõtlemist.

Tuomioja imestab, miks praeguse kriisi ajal selliseid ettepanekuid üldse tehakse. Pigem peaks tema sõnul praegu vaatama, mis mõju avaldavad seni tehtud otsused, nagu eelarvedistsipliini tugevdava nn kuuspaki ja alalise kriisimehhanismi ESM rakendamine.

Tuomioja sõnul on praegu väga lahtine, kas nendele sammudele lisaks on vaja midagi enamat. «Kriteerium, et kõik asjad tuleb pöördeliselt ümber muuta, ei ole kuidagi iseenesestmõistetav,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles