Maa sihtotstarbe muutmine sõltub ostja soovist ja müüja võimekusest

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamõõtja. Illustreeriv foto.
Maamõõtja. Illustreeriv foto. Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

Enne kui hakata maa sihtotstarvet muutma, tasub uurida, kui palju see maa hinda tõstab ning hinnata oma võimekust ja ressursse selle protsessi läbiviimiseks.

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucsdorff ütles E24-le, et kui maa sihtotstarve ei ole ostja soovidele või turu ootustele vastav ja müüja soovib oma maad müüa, on müüjal mõtet sihtotstarve muuta.

Teine maa hinda mõjutav aspekt on kommunikatsioonide olemasolu - müüjal tasuks kindlasti mõelda selle peale, et ise organiseerida liitumised.

Ta rõhutas, et kindlus maa sihtotstarbes ning kommunikatsioonide olemasolu on ostjatele alati positiivseteks faktoriteks ning tõstab kindlasti maa hinda.

Adaur kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark ütles, et enne maa sihtotstarbe muutmist tuleb kaaluda, milline on selles tegevuses omaniku konkurentsieelis.

Ta rõhutas, et iga samm, mis viib maad ehitusõiguele lähemale, väärtustab kinnistu hinda. Seetõttu võib maa omanikul olla mitmeid konkurentsieeliseid maa sihtotsarbe muutmisel – ajaline, rahaline või kompetensil põhinev ressurss.

Kui omanikul ühte neist kolmest eelisest ei ole, siis pole mõtet tema sõnutsi sihtotsarbe muutmisega tegelema, sest tegu pole lihtsa protsessiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles