TTÜd tabas logistikahuviliste laviin

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadam
Sadam Foto: SCANPIX

Kui 15 aastat tagasi tahtis enamik noori saada juristideks või õppida majandust, siis nüüd kogub järjest enam populaarsust logistika õppimine.

TTÜ Logistikainstituudi projektijuht Ulrika Hurt ütles, et logistika on olnud populaarne läbi aastate ning ülikooli tullakse väga heade riigieksamite tulemustega. Sel aastal tõotab konkurss tulla veelgi tihedam, sest Logistikainstituut on uuendanud logistika õppekavu ning juba on inimeste huvi nende vastu väga suur. «Huvilisi on lausa laviinina,» ütles Hurt.

«Logistika on äärmiselt lai valdkond, kõik ettevõtted ja organisatsioonid vajavad inimesi, kellel on logistilisi teadmisi – millal osta kaupu sisse, kui palju osta, kuidas ressursse jagada, kuidas kaubavooge juhtida,» rääkis Hurt. «See on väga universaalne valdkond ja ükski logistik ei tohiks küll tööta jääda.»

Pigem on tulevaste logistikutega probleem hoopis selles, et ettevõtted «tõmbavad» üliõpilased juba koolipingist enda juurde tööle ja õpingud jäävad venima. «Üliõpilased leiavad endale praktikakoha ja juba väga paljud on peale teist kursust seal ka päriselt tööl,» rääkis Hurt.

Tihti kuuleb ettevõtjaid kurtmas ülikoolipingist tulevate inimeste viletsate erialaste teadmiste üle, et kuidas isegi elementaarsemaid asju ei teata. Hurt ütles, et Logistikainstituut teeb valdkonna ettevõtetega pidevalt tihedat koostööd ja saab koguaeg ettevõtjatelt infot, milliste oskustega töötajaid vajatakse. «Tehnikaülikooli tudengitega ei tohiks küll tekkida olukorda, kus ettevõtja annaks enne või peale praktikat praktikandi teadmiste kohta negatiivset tagasisidet,» rääkis Hurt.

Kolm õppesuunda logistika õppimiseks

Lisaks logistika ja transpordiplaneerimisele, mida õpe­tati juba varem, on instituudi õppe- ja teadustöösse lisandu­nud kolmas suund - tarneahela juhtimine. Hurt ütles, et uuenenud õppekavad on samasugused nagu õpetatakse logistikuid ka Skandinaavia juhtivates ülikoolides ning ka õppejõudusid kutsutakse sealt Eestisse loenguid pidama.

Logistikainstituudis saab logistikat õppida kolmes õppesuunas.

Logistika tegeleb kaupade, teenuste ja infor­matsiooni liikumise korraldamisega sihtpunk­tist lähtepunkti ja tagasi. See on arenev inter­distsiplinaarne valdkond. Logistika huviorbii­ti kuuluvad ostud ja hanked, laondus, veondus, infojuhtimine, operatsioonijuhtimine, pakkimi­ne, klienditeenindus, turundus ja tagastused. Logistika mõiste määratlemine on tihedalt seo­tud tarneahela käsitlusega.

Tarneahela juhtimine tegeleb protsesside ja tegevuste koordineerimisega tarnijast lõpptar­bijani, et tagada toodete, teenuste ja info väär­tuse kasv klientide, ettevõtte omanike ja teiste sidusgruppide jaoks. Tarneahela juhid planee­rivad, optimeerivad ja juhivad logistilisi prot­sesse kogu tarneahela ulatuses.

Transpordi planeerimine tegeleb liikumise korraldamisega. Transpordiplaneerijad kavan­davad transpordivõrke (teid, raudteid, terminale) ja moodsaid liikluslahendusi, nad tööta­vad välja lahendusi kaubaveo, ühistranspordi ja kergliikluse jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles