LHV kasutab Eestisse investeerimist turunduskampaaniana

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV pensionifondid olid mullu ühed kehvemad.
LHV pensionifondid olid mullu ühed kehvemad. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

LHV pensionifondide investeerimisstrateegia, mille kohaselt viiendik investeeringutest tehakse Eestisse, tekitab pea olematu võlakirjaturu ja vähelikviidse börsi tõttu mõningaid küsitavusi.

Nädal aega tagasi teatas Arco Vara, et LHV Varahalduse valitsevate fondide osalus on kasvanud 5,70 protsendini ning fondidele kulub enam kui veerand miljonit kinnisvarafirma aktsiat.

Arco Vara on väikeinvestorite jaoks üks õnnetumaid ettevõtteid. Alates börsileminekust viis aastat tagasi on aktsia hind kaotanud 95 protsenti oma väärtusest, ettevõte on olnud kahjumis juba neli aastat järjest ning ka esimeses kvartalis sai ettevõte 0,9 miljonit eurot kahjumit. Samal päeval kinnitas EfTEN Kinnisvarafondi aktsionäride üldkoosolek 2,09 miljoni aktsia emiteerimisest, millest kolmandiku märkis LHV pensionifond L.

Need kaks investeeringut peegeldavad üsna hästi LHV pensionifondide viimase paari aasta investeerimisstrateegiat, mille kohaselt eelistatakse eestimaist, ehk investeerimist Eesti ettevõtete võlakirjadesse ja aktsiatesse. Eelmise aasta lõpu seisuga oli LHV II pensionisamba fondide Eesti ettevõtete investeeringute väärtus 28 miljonit eurot ehk 21 protsenti LHV pensionifondide kogumahust.

Siht ületada inflatsiooni

Suurim Eesti ettevõtete osakaal, 23,5 protsenti oli aasta lõpu seisuga pensionifondis XL. Pensionifondis L kasvas Eesti väärtpaberite osakaal eelmisel aastal 4,6 protsendipunkti võrra 22,35 protsendini, aga konservatiivsetes ja tasakaalustatud fondides on Eesti väärtpaberite kasv suurenenud aastaga peaaegu kaks korda.

Kuna pensionifondide eesmärk on tulevaste pensionäride osakuomanikele optimaalset riski võttes võimlikult hea tootluse pakkumine, siis tekitab selline investeeringu ühe regiooniga sidumine mõningaid küsitavusi.
«Pensionifondi investeeringute sidumine koduturuga ei ole kuigi mõistlik tegevus,» ütles Danske Capital ASi tegevjuht Silja Saar.

SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing peab aga LHV strateegiat osaliselt loomulikuks.

«Pensionifondide eesmärgiks on ületada inflatsiooni. Kuna pensionifondide investorid on kohalikud, on tähtis kohaliku inflatsiooni ületamine, mida saab teha investeerides, vähemalt osaliselt, kohalikesse väärtpaberitesse,» selgitas ta.

Kunsingu sõnul on SEB vaadanud koduturgu laiemalt, keskendudes Ida-Euroopa turgudele, sest nende arvates on päris kohalik turg ehk Eesti liiga kitsas.

«Meil ei ole valitsuse võlakirju, mis loob eeldusi sellise turu tekkeks. Ka kohalik aktsiaturg on siin aastatega ahtamaks jäänud. Hansapanga, Eesti Telekomi ja teiste ettevõtete turult lahkumisega jäi meie hinnangul turg nii kitsaks, et ei olnud võimalik ainult Eestit eraldi vaadata,» rääkis ta.

Eestlaste pank

Mingil määral on koduturule orienteeritud strateegia oma negatiivset mõju juba avaldanud. Kui varasematel aastatel pakkusid LHV pensionifondid konkurentidest peajagu paremaid tootlusi, siis eelmisel aastal olid need peaaegu kõige nigelamad. Tõsi, viimased kuus kuud on neil hästi läinud ning kuue kuu tootluse arvestuses on LHV fondid taas teistest paremad.

Samas tuleks aga rõhutada, et suurem osa viimase kuue kuu tootlusest saavutati selle aasta alguses, kui korraliku tõusu tegi ka Tallinna börs. Viimasel kolmel kuul on LHV fondiosakute puhasväärtused püsinud stabiilsena või veidi langenud.

Mäletatavasti alustas LHV Pank enam-vähem samal ajal pensionifondide Eesti-keskseks muutumisega ka turunduskampaaniat eestlastele kuuluva pangana. Kas siin ei ole tegemist kõige edukamate pensionifondide rakendamisega panga turundusvankri ette?

«Konkurendina on mul raske mõningaid teemasid kommenteerida, kuid teie küsimuste põhjal saan tõdeda, et olete õigel teel,» vastas Danske Capitali tegevjuht Saar. «Senisele praktikale toetudes võib LHV sõnumit pidada pigem turunduslikuks kui sisuliseks.»

Kunsing kiitis aga LHV turunduse mõistlikuks. «Eks igaüks üritab kuidagimoodi ennast positsioneerida,» ütles ta.

LHV pensionifondide juht ja LHV Panga nõukogu liige Andres Viisemann kommentaaripalvele ei vastanud.

Autor omab LHV pensionifondi L-osakuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles