1. märtsist jõustusid piirangud omavalitsuste laenamisele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates 1. märtsist kehtib uus piirang kohalike omavalitsuste ja nendega seotud ettevõtetele laenude ning muude kohustuste võtmisele.

Uute kohustuste võtmine on lubatud ainult rahandusministeeriumiga kooskõlastamise järel ning välisabi kasutamise eesmärgil, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Piirang kehtib 2011. aasta lõpuni.

Seaduse järgi võivad omavalitsused ning nendest sõltuvad isikud võtta laenu või muid kohustusi ainult Euroopa Liidu struktuurifondide projektide või muu välisabi projektide omafinantseeringu katteks. Lisakohustuste võtmine muudel eesmärkidel
lubatud ei ole.

Kõik välisabi projektide omafinantseeringuga seotud laenude ja muude kohustuste võtmise taotlused tuleb kooskõlastada rahandusministeeriumiga. Seejärel hindab rahandusministeerium, kas omafinantseeringut on võimalik rahastada osaliselt ka oma vahenditest.

Omavalitsusest sõltuvad isikud on sellised ettevõtted, kes saavad üle poole tulust omavalitsuselt või riigilt. Piirang on tingitud eelarvekärbetest, mis on vajalikud majanduse stabiliseerimiseks ja omavalitsuste võimalike finantsraskuste ennetamiseks.

Kohustuste võtmise kooskõlastamise korda täpsustava määruse eelnõu ja taotlusvormid on plaanis jõustada lähiajal. Määruse eelnõu ja taotlusvormide kooskõlastamine algas täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles