Bo Hendriksson kiitis ABB tootmishoone nurgakivi panekul Eesti ettevõtluskeskkonda

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB logo
ABB logo Foto: SCANPIX

ABB Balti riikide juht Bo Henriksson ütles täna vahetult enne ABB uue tootmishoone nurgakivi panekut E24-le, et uue tootmishoone rajamine Eestisse on justkui doominoefekt – igale rajatud hoonele järgneb uue rajamine.

13 miljoni euro suuruse investeeringu tegemist Eestisse kommenteeris Hendriksson: «Eestis on väga hea ettevõtluskeskkond». Ta kiitis Eesti töötajaid ning möönis ka, et siinsed tööjõukulud on Soome või Rootsiga võrreldes poole väiksemad. Siiski polnud ta nõus väitega, et Eestis on madalad maksud – tema sõnutsi on tööjõud kõrgelt maksustatud ning ehkki ettevõtlus on tulumaksuvaba, tuleb ettevõttest kasumi väljavõtmisel kõrget maksu maksta.

Siiski kiitis Hendriksson meie tehnikaharidust ning rõhutas ABB ning Tehnikaülikooli koostööd uue tööjõu koolitamisel. Tema sõnutsi on nii inseneri- kui IT-haridusega spetsialistidest küllaltki terav puudus ning nägi sellel alal suurt arenguvõimalust.

Nurgakivi panekul rõhutas majandusministrit asendanud kantsler Marika Priske ABB rolli esimese suure välisinvestorina taasiseseisvunud Eesti ajaloos. Ta märkis, et ettevõte on rajanud neli tehast ning pakub tööd 1200 inimesele.

«Uusi väärtusi loob ainult tootmine, mitte vahendamine, seega on maailmas toimumas justkui uus tööstusrevolutsioon,» ütles Priske rõhutades, et ainult töötlev tööstus ning insenerharidus on Eesti majandusedu pant.

Tootmishoone ehitaja YIT juht Margus Põim märkis, et ehkki hoone rajamisel on neile ette nähtud ülikiire ehitustempo, on nad kindlad, et tähtajaks hoone valmib.

Nurgakivi pandi ABB uuele tootmis- ja büroohoonele Jüris, mille suuruseks saab olema 14 000 ruutmeetrit.ning läheb maksma ligikaudu 13-14 miljonit eurot.

Uues tootmis- ja büroohoones valmib tootmispind komplektalajaamade ja madalpingesüsteemide tehasele, ladu ja kontoriruumid. Koos juba olemasolevate tootmisüksustega tekib Jürisse ABB innovatsioonilinnak OneCampus.

Uue hoone rajamine algas tänavu 15. märtsil, ehitustööd kestavad orienteeruvalt 12-13 kuud. Tootmis- ja büroohoone valmib järgmise aasta kevadeks, tootmisüksuste ületoomine on planeeritud võimalikult lühikese ajaperioodi jooksul. Innovatsioonilinnakus hakkab tööle üle 1000 inimese.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles