Maksuamet muutis oma seisukohta lahtise õlle müügi osas

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Elav Õlu lahtise õlle müük
OÜ Elav Õlu lahtise õlle müük Foto: Toomas Huik

Maksu- ja tolliamet jõudis järeldusele, et lahtise õlle müüki pudelikaupa ei saa siiski käsitleda villimise ehk tootmisena.

Üldjuhul kuulub toote ümbervillimine seaduse mõistes villimise alla ja see peaks toimuma aktsiisilaos, kuid OÜ Elav Õlu poolt kirjeldatud olukorras ei ole see põhjendatud.

OÜ Elav Õlu õllemüük näeb välja natuke nagu baaris: seina külge on kinnitatud õllekraanid, letil on hinnakiri, kuid konks on selles, et õlut ei lasta siin klaasi, vaid pudelisse. Klienti valib sordi ja pudeli suuruse, müüja laseb pudeli õlut täis, keerab korgi peale, silt ka pudelile («Parim enne: 48 tundi pärast villimist» – tegu on ikkagi elava õllega) ja annab üle leti ostjale.

See tegevus on aga pannud Eesti ametnikud kukalt kratsima, sest ehkki see pole justkui otseselt keelatud, pole see kusagil ka selgelt lubatud. Õlut võib Eestis müüa praegu kahte moodi: baaris klaasiga ja poes pudeliga. Kuna pudelile keeratakse kohapeal kork peale, on see aga just nagu villimine ehk õlle tootmine ning seepärast on ettevõtte ümber palju segadust olnud.

Alkoholi saab toota ainult aktsiisilao territooriumil väga spetsiifiliste nõuete järgi ja loomulikult tuleb sellisel juhul ka aktsiisi maksta.

Maksu- ja tolliamet jõudis nüüd aga järeldusele, taolises olukorras on tegu pigem toote pakendamisega müügi hetkel ostjale üleandmise eesmärgil.

Hinnangu, kas ja kuivõrd kirjeldatud tegevus on kooskõlas alkoholiseaduse nõuetega, saavad anda põllumajandusministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles