Euromonitor: kriis teeb reisimise taskukohasemaks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaameti andmetel peatus Eesti majutusettevõtetes tänavu mais rekordiliselt palju välisturiste.
Statistikaameti andmetel peatus Eesti majutusettevõtetes tänavu mais rekordiliselt palju välisturiste. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Võlakriis Euroopas tähendab, et inimesed kulutavad reisimisele üha vähem raha, seepärast peavad nii hotellid kui lennufirmad klientide püüdmiseks hindades järeleandmisi tegema.

Isegi parimal juhul on väljavaated Euroopas tänavu aastal viletsad ning tõenäoliselt euroala kriisile sel aastal lahendust ei leita. Ka kõige parema stsenaariumi kohaselt kahaneks euroala majandus sel aastal 0,7 ja järgmisel aastal 0,8 protsendi võrra, vahendab Euromonitor International.

Kõige hullemal juhul, kui euroala sootuks laguneks, tähendaks see sisemaanduse kogutoodangu (SKT) langust koguni 9,8 protsendi võrra 2012. aastal ja 2,8 protsendi võrra 2013. aastal.

See tähendab, et ka turismisektor on madalseisus kuna kokkuhoiumeetmed mitmetes riikides tähendavad, et vaba aja sisustamiseks on vähem raha ja nõnda kuivavad kokku ka kulutused reisimisele.

Kõige halvemal juhul võib turismisektor euroala sees kahaneda kuni 17 protsenti. Enamikes Euroopa riikides, näiteks Kreekas, Itaalias, Prantsusmaal, Taanis, Iirimaal ja Suurbritannias, vähenes hotellide külastatavus juba selle aasta alguses. Eestis seevastu on turismiaasta alanud positiivselt, siinsetes majutusettevõtetes peatus 2012. aasta aprillis 205 000 turisti, mis oli 5 protsenti rohkem kui mullu aprillis.

Euroopas kasvas 2011. aastal tublisti sissetuleva turismi vool arenevatest riikidest, eriti Hiinast, Venemaalt ja Brasiiliast. Loodetavasti jätkub trend ka 2012. aastal, kui tõenäoliselt ei suuda see tasa teha Euroopa sisese turismi vähenemist. Positiivse poole pealt võib aga ära märkida, et euro nõrgenemine teiste valuutade suhtes võib meelitada ligi turiste Põhja-Ameerikast.

Tõenäoliselt jätkavad seepärast ka majutusasutused agressiivsete müügipakkumistega. Juhul, kui broneeringuid ei ole piisavalt, peavad ka hotellid hindu langetama, et püüda olemasolevaid kokkuhoidlike reisijaid. Vastasel juhul jäävad paljud majutusasutused Euroopas tänavu lihtsalt tühjaks.

Ka lennunduse tulu tubli kasv 2009. aastal peaks tänavu asenduma 1,4 protsendilise langusega. Seda just suurenenud allahindluste tõttu, mis püüavad langeva nõudlusega võidelda. Ebakindlates majandusoludes tahavad turistid peatuda kodule lähemal ning kasutada soodsamaid transpordiviise ning lennuki asemel valida rongi või laeva.

Kui Kreeka peaks euroalast lahkuma, tähendab see lennundusekori jaoks 5-protsendilist langust, euroala lagunemise puhul peaks langus olema pea 20 protsenti. See tähendab, et lennufirmad peavad vähendama liinilende, et kasumisse jääda. Kõige enam peaks Euromonitori hinnanul kärpima pikamaalende. Odavlennufirmad nagu Ryanair ja easyJet saavad olukorda kindlasti enda huvides ära kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles