ELi riikidele anti majanduspoliitilised suunised järgnevaks aastaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu rahandusministrid kiitsid täna Luksemburgis toimunud ECOFIN kohtumisel heaks majanduspoliitilised suunised euroalale ja soovitused Euroopa Liidu liikmesriikidele.

Euroopa Komisjoni ettepanekute alusel koostatud soovituste teravik on suunatud konkurentsivõime kasvule, tööhõive suurendamisele ja pensionisüsteemide reformidele, teatas rahandusministeeriumi avalike suhete osakond.

Eesti rahandusminister Jürgen Ligi rõhutas kohtumisel peetud sõnavõtus, et Euroopa  poolaasta protsessi raames liikmesriikidele antavad soovitused  keskenduvad kõige olulisematele majanduspoliitilistele ümberkorraldustele ning kõigi huvides on Euroopa Liidus kokku lepitud soovituste täitmine.

«Peame tõestama, et liikmesriikide koostööl on praktilised tulemused ning kokku lepitud majanduspoliitilisi põhimõtteid suudetakse ka ellu viia. See on tõelise majandusliidu peamine eeldus,» rõhutas Ligi.

Euroopa majanduskasvu saavutamiseks tuleb liikmesriikidel täita Euroopa poolaasta raames kokku lepitud majanduspoliitilisi soovitusi ja väljuda liigsest eelarvepuudujäägist vastavalt  kokku lepitud ajakavadele.

Ministrid lõpetasid Saksamaa ja Bulgaaria suhtes alustatud ülemäärase eelarve puudujäägi, mis tähendab, et need riigid on vähendanud oma eelarvepuudujääke tunduvalt alla kolme protsendi taseme. Samuti tühistati otsus, millega oleks 2013. aastast alates peatatud struktuurifondide eraldised Ungarile, kuna Ungaris viimaste kuude jooksul rakendatud meetmed on olnud piisavalt tõhusad ülemäärase eelarvepuudujäägi kõrvaldamiseks.

Rahandusministrid arutasid ka finantstehingute maksu küsimusi. Tõenäoliselt esitavad huvitatud riigid eesotsas Saksamaa, Austria ja Prantsusmaaga taotluse finantstehingute maksu kehtestamiseks süvendatud koostöö raames, see aga eeldab vähemalt 9 riigi kaasamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles