Kolm koostisosa, milleta meeskond ei saa olla edukas

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vineet Nayar
Vineet Nayar Foto: http://blogs.hbr.org/hbr/nayar/2012/06/three-things-that-drive-teams.html

India suure tehnoloogiafirma HCL Technologies Ltd. juht Vineet Nayar kirjutab oma blogis võtmekomponentidest, millest koosneb edukas meeskond.

Pidasin hiljuti kirglikku telefoniarutelu oma kolleegiga, kui mu mobiiltelefon äkitselt töötamise lõpetas. Kuna olin reisil, jätkasin lennujaamast katkenud kõnet telefoniautomaadist. Muudkui lisasin aga münte ja kui kõne lõppes, oli kolleeg mind veennud, et kuigi ka vana lahendus töötaks, tooks uudne lähenemine hüppelise tulemuslikkuse suurenemise.

See episood pani mind mõtlema. Telefoniautomaadiga on lihtne – pane muudkui münte juurde ja töötab. Aga inimestega ju asi nii ei töötaks. Minu töökaaslane näiteks oli ajendatud soovist ja põnevusest proovida uut lahendust.

Üle 20 aasta olen ma püüdnud mõista, millised on meeskondade liikumapanevad jõud. Tavateooriad minumeelest ei tööta ja ma leian, et eduga meeskonna kolm koostisosa on:

Suur väljakutse. Tagaajamine on lõbus ja see töötab. Kui inimesed seisavad silmitsi suurte ja hulljulgete eesmärkidega, on lahenduste otsimine põnev.

Kirglikud inimesed. On tore jälgida ajurünnakut, kus põnevil ja rahutud inimesed üritavad leida lahendusi keerukatele probleemidele. Seda põnevilolemist ja rahutust ei saa asendada isegi teadmiste ja kogemustega.

Eksimisruumi ja võimalusi eksperimenteerimiseks. Need on kolmandad otsustavad tegurid. Peab olema võimalus teha vigu ja alustada uuesti, kui vaja. Meeskonnajuht, kes suudab pakkuda õiges koguses eksimisruumi ja võimalusi eksperimenteerimiseks, süütab oma meeskonnas kire ja nii võidakse jõuda imeliste tulemuseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles