Hiina telekomifirmad on USAs uurimise alla võetud

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisike USA ja Hiina lipuga.
Poisike USA ja Hiina lipuga. Foto: SCANPIX

USA Esindajatekoja Julgeolekukomitee sõnul võivad kaks riigi turul tegutsevat Hiina telekomifirmat ZTE Corp. ja Huawei Technologies Co Ltd müüa Hiina riigi poolt subsideeritud tehnikat. Komitee sõnul võib tegu olla riikliku ohuga.

Hiina riigi ja kahe suure telekommunikatsioonifirma suhted on USA võimude luubi all juba pikemat aega, kirjutab Reuters.

Mitmed Ühendriikide ametiasutused kahtlustavad, et subsideerimise abil on Huaweil ja ZTE-l võimalik USA turul müüa oma tooteid võrreldes konkurentidega palju odavamalt. See aga ohustab komitee esindajate arvates USA konkurentsivõimet ja vabaturu põhimõtteid.

Sarnaseid probleeme on tõstatunud ka mujal maailmas. Austraalia blokeeris «turvakaalutlustel» Huawei internetiühenduse pakkujate hankekonkursilt, Hiina firmade tegevust uuritakse ka Uus-Meremaal, Kanadas ja Euroopa Liidu erinevates riikides.

USA Esindajatekoja Julgeolekukomitee temaatiline raport peaks ilmuma veel selle aastanumbri sees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles