Hispaania pangad võivad vajada kuni 62 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp.
Hispaania lipp. Foto: SCANPIX

Hispaania pankade stressitaluvustestid näitavad, et nende stabiliseerimiseks on vaja täiendavalt 16-62 miljardit eurot, teatas Hispaania keskpank neljapäeval.

Hispaania Panga asepresident Fernando Restoy tegi pressikonverentsil teatavaks USA firma Oliver Wymani ja Saksa firma Roland Bergeri läbiviidud testide tulemused.

Oliver Wymani hinnangul on pankade kapitalivajadus 16-25 miljardit ning halvima stsenaariumi korral 51-62 miljardit eurot.

Roland Bergeri stressitaluvustest näitas kapitalivajaduseks 25,6 miljardit ja 51,8 miljardit halvima stsenaariumi korral, mis arvestab ränga majandussurutise ja kinnisvarahindade langusega.

Test võttis luubi alla 14 Hispaania panka, mis moodustavad umbes 90 protsenti riigi pangandusest. Sealsete pankade põhimureks on enne 2008. aasta kinnisvaramulli lõhkemist antud hapud laenud.

Hispaania partnerid eurotsoonis otsustasid 9. juunil laenata Hispaania pankade päästmiseks kuni 100 miljardit eurot. Riigi olukorda on raskendanud viimaste nädalate kõrged intressimäärad.

Hispaania rahandusminister Luis De Guindos ütles neljapäeval, et Madrid palub ametlikult abi lähipäevil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles