G20: EL nõustus integreerima euroala pangandussüsteemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööstusriikide ühenduse G20 Euroopa liikmesriigid leppisid kokku, et alustavad euroala pangasüsteemi integreerimist, seisis teisipäeval tehtud avalduses.

«Me toetame kavatsust kaaluda konkreetseid samme senisest rohkem integreeritud finantsarhitektuuri suunas, mis hõlmaks panganduse järelevalvet, otsuseid ja rekapitalitsiooni, ning hoiuste kindlustamist,» seisis ühisavalduses.

Selliste meetmetega nõustumine oli G20-sse kuuluvate euroala liikmesriikide jaoks suur läbimurre Mehhikos Los Caboses, kus Euroopa oli suure surve all peatada oma võlakriis.

USA, Rahvusvaheline Valuutafond ja Euroopa Keskpank on kõik kutsunud suuremat pankade integreerimist Euroopas, lootusega sisendada rohkem usaldust.

Niinimetatud pangaliitu nähakse võimalusena toetada rahavoolu läbi süsteemi ning pakkuda sellega suuremat usaldust laenamisele.

Süsteemi toetajad usuvad, et see aitab murda ringi, kus pangad on kohustatud tuginema oma raskustesse sattunud valitsustele ja keskpankadele, mis omakorda loob nõiaringi, kus võlg suureneb ja kogu riik riskib kokkukukkumisega.

Saksamaa seisis esialgu pangaühenduse vastu, kuna nende süsteem on võrdlemisi tugev ning nad ei soovi aidata kohustuslikus korras nõrgemaid pankasid riikides, mil on olnud puudu distsipliinist.

Saksa kantsler Angela Merkel on pangaliidu suhtes hakanud pärast Mehhiko kohtumist pigem toetavalt suhtuma.

USA aserahandusminister rahvusvahelistes küsimustes Lael Brainard ütles, et reform lubaks riske paremini hajutada.

Prantsuse presidendikantselei ametnik ütles ajakirjanikele, et pangaliidu edasised üksikasjad töötatakse välja hiljem.

«G20 ei ole koht, kus sa lepid kokku tehnilistes üksikasjades,» ütles ta.

Euroopa Komisjon asub pangaliidu kallal tööle, ütles komisjoni president José Manuel Barroso.
Rahvusvaheline finantsasutuste ühendus IIF avaldas ideele samuti toetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles