Tõnu Toompark: praeguses olukorras ei mõtlegi väga laenu võtmisele

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luha tänava kortermajad.
Luha tänava kortermajad. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kinnisvaraeksperdi Tõnu Toompargi arvates on SEB hinnang, et uusi kodulaene võiks Eestis võtta veel tervelt 100 000 leibkonda, optimistlik.

«Eluasemelaenude käive moodustab elamispindade käibest praegu ligi 53 protsenti, samas buumi ajal oli see ligi 100 protsenti. Võrreldes aastatega 2004-2005 on kodude laenudega finantseerimine vähenenud ligi 40 protsenti. Laenuturul ilmselt väga hästi ei lähe,» hindab Toompark.

Selle taga võib üheks mõjutajaks olla karmistunud laenutingimused. «Buumi ajal anti ka tarbimislaene välja eluasemelaenu nime all,» viitas Toompark samas aastatetagusele olukorrale, kus eluasemelaene võeti isegi suuremas ulatuses, kui soetatud kinnisvara väärt oli ning ülejäänud laenuraha kulutati sealjuures muude ostude peale. «Nüüd pangad enam selliselt laene ei anna,» selgitas ta.

Muutuse taga laenuturul näeb Toompark aga peale pangatingimuste karmistumise olulise faktorina ka nõudluse poolt. «Kui palgad ei tõuse, aga hinnad tõusevad kiiresti, siis sellises olukorras ei mõtlegi väga laenu võtmise peale,» kommenteeris ta.

Kui SEB näeb uute kodulaenuvõtjatena pigem iseseisvuvaid noori, siis ka selle trendi osas jääb Toompark skeptiliseks. «Selliseid 20-30-aastaseid, kellel ei ole õppelaenu, meil umbes 200 000 ongi. Arvata, et kõik need inimesed võtavad kodulaenu, on optimistlik,» arvas ta. «Ja kust see sissemakse tuleb?»

Samuti viitas Toompark ka demograafilisele olukorrale, mille kohaselt elluastuvaid noori on praegu vähem ning iive on olnud positiivne vaid üksikutel aastatel.«Pikaajaline trend on ikka väga nukker.»

Mõningane vajadus kodulaenu võttes eluase soetada on Toompargi hinnangul aga alati olemas. «Aga kui emotsionaalne või ratsionaalne see vajadus on, on raske öelda,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles