SEB: kodulaenu võiks võtta veel ligi 100 000 leibkonda

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB panga peahoone Tornimäel.
SEB panga peahoone Tornimäel. Foto: Andres Haabu / Postimees

Seoses majandusolukorra paranemisega on kodulaenuturg SEB hinnangul taas ilmutamas elavnemisemärke ning potentsiaalselt võiks uusi kodulaene soetada veel tervelt 100 000 leibkonda.

SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimase sõnul on mai-juuni perioodi jooksul nõudlus kodulaenude suhtes hüppeliselt kasvanud. «Maikuus võeti välja rohkem laene kui tagasi maksti,» ütles Messimas iseloomustamaks trendi, mille kohaselt on nüüd hakatud ellu viima varem edasi lükatud otsuseid. Sama dünaamikat kinnitavad ka Eesti Panga andmed: aprillikuus võeti kodulaene ligi 17 protsenti suuremas mahus kui aasta tagasi.

«Praegu on Eestis kokku ligi 150 000 kodulaenu, me oleme hinnanud, et umbes 100 000 peret võiks veel olla,» hindas Messimas turupotentsiaali.  Kodulaenu võtjatena näeb ta eelkõige praegusi üürijaid ning eraldi elama kolida soovivaid noori.

«Tüüpiline tase laenu andmiseks on ligi 85 protsenti kinnisvara väärtusest,» kommeteeris Messimas aga buumiajaga võrreldes kõige suuremat muutust laenutingimustes.

Kodulaenu juba võtnud klientide seas tehtud uuringust selgus, et klientide hinnangul on sissetulekust üle 20 moodustavad kodulaenumaksed juba ebamõistlikult suured. Olemasolevate klientide keskmine laenujääk on Messinase sõnul praegu ligi 32 000 eurot.

Kodulaenu pangamarginaal on SEB Eestis praegu 2 protsenti, millele lisandub Euribor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles