Maailma abipakettide võitjad ja kaotajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autotööstus.
Autotööstus. Foto: SCANPIX

Ajakirja Foreign Policy veebiversioon võttis kokku maailma mõne suurema ja silmatorkavama abipaketi kulutused ning analüüsis, kes võiksid neist enim võita ja kes kaotada.


Austraalia

Abipakett: 345 mld kr (võeti vastu veebruaris)

Võitjad: Valitsevad leiboristid, parlamendihääletusel kaalukeeleks osutunud poliitikud, riigi lõunaosa. Selleks et n-ö lahtise häälega saadikuid enda poolele võita, pidi valitsus oma abipaketist summasid eraldama ka projektidele, mille eest nood võitlevad. Suurim võitja oli parteitu parlamendisaadik Nick Xenophon, kes suutis saavutada rohkem kui seitsme miljardi krooni suuruse lepingu Lõuna-Austraalias asuva Murray-Darlingi valgala jõgede toetuseks.

Kaotajad:
Opositsioon, mis toetas väiksemat maksukärbetega abipaketti.

India

Abipakett: 49  mld kr (jõustus jaanuaris)

Võitjad: Eksportijad ja kodumaised autotootjad. Valitsus alandas ekspordikrediidi intressimäära. Tööautode ostmiseks saab laenu riigipankadest. Valitsusasutustele anti võimalus osta endale uusi autosid.

Kaotajad:
Kubernerid. Hoolimata India väga detsentraliseeritud föderaalsüsteemist läheb keskvalitsus raha jagades neist mööda.

Saksamaa

Abipakett: 441  mld kr (võeti vastu sel kuul)

Võitjad: Autotootjad. Nagu paljudes teisteski riikides, on majanduskriisi all kannatava rahva langenud ostuhuvi tõttu saanud just autotööstus eriti tõsise löögi. 23 miljardit krooni abipaketist on mõeldud otseselt toetamaks nende autoostu, kelle praegune sõiduk on vanem kui üheksa aastat ja saastab palju. Kriitikute väitel on see pealtnäha tarbijate aitamiseks mõeldud summa tegelikult kaudne hiigeltoetus autotootjatele.

Kaotajad:
Lapsed. Kui autoostuks võib iga majapidamine saada ligi 40 000 krooni, siis lapse kohta jagub toetust vaid 1600 krooni ulatuses.

Jaapan

Abipakett: 2,9 triljonit krooni (pandi ette detsembris)

Võitjad: Kohalikud omavalitsused ja valitsevate liberaaldemokraatide väiksem koalitsioonipartner Uus Komeito. Otse omavalitsustele minevad rohkem kui 120 miljardit krooni peaksid hoidma opositsiooni väljaspool Tokyot vaiksena. Liberaaldemokraatide populaarsus on valimiste eel kolinal langenud, Uus Komeito oma populaarsust abipaketti propageerides aga jõudsalt kasvanud.

Kaotajad:
Eksportijad. Valitsus jagab raha omavalitsustele, peredele ja finantssektorile, kuid vaatab mööda faktist, et suur osa Jaapani ärisektorist on orienteeritud ekspordile. Selle aasta alguses on Jaapani kaupade väljavedu teinud läbi viimase poolsajandi suurima allakäigu.

Saudi Araabia

Abipakett: 1,5 triljonit krooni (kuulutati välja detsembris)

Võitjad: Naftatootjad, kinnisvarasektor ja vaesed piirkonnad. Madala naftahinna ja toodangumahtude kärpimise kompenseerivad neisse ettevõtetesse voolavad suured investeeringusummad. Umbes 85 miljardit krooni läheb kinnisvaraarendusfondi, mis pakub inimestele majaehituslaene. Ergutamaks investeeringuid vaestesse piirkondadesse, alandatakse neis makse. Vaatlejate hinnangul tehakse viimast selleks, et vältida neis kohtades pakitsevate poliitiliste ja sotsiaalsete pingete kasvamist rahutusteks.

Kaotajad: Pangad. Vaid käputäis riigipanku saab valitsuselt toetust, erapankade seis on aga võrdlemisi kibe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles