MBA kraadi poolt ja vastu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ärieduks pole vaja MBA kraadi, ütlevad kriitikud. Nad leiavad, et kõike, mida on vaja edu saavutamiseks, saab õppida töö käigus. Ei ole mõtet raisata oma aega ja raha ülikoolis. 

Nad osutavad edukatele ettevõtjatele nagu Bill Gates, Michael Dell, Steve Jobs ja Mark Zuckerberg, kes kõik on ehitanud üles äriimpeeriumid omamata MBA kraadi. Kuid nemad on erilised inimesed, enamik meist siiski vajavad pisut abi ja õpetust, kirjutab Forbes.

Hiljuti nägin telesaadet ühest Uus-Inglismaa sepast. Ta valmistas ukse käepidemeid ja koputeid, mida kasutati ajalooliste majade restaureerimisel. Sepp kasutas umbes 100 aasta vanuseid tööriistu ja tema töö käis käsitsi nagu 1700ndatel aastatel see oli olnud. Kuid tegelikult oli ka sepa töös toimunud tehnoloogiline muutus – materjal, mida ta kasutas, polnud enam see, mida kasutati sajandeid tagasi. Isegi traditsioonilisi töövõtteid ja -vahendeid kasutav sepp oli pidanud õppima ümber nende muutunud materjalide tõttu.

Iganenud ja töötu

Kõrgel tasemel mentori omamine on väga hea karjääristrateegia, kuid sellest ei piisa. Maailm muutub järjest kiiremini. Karjääri jooksul muutuvad teadmised, mida te kunagi omandasite ülikoolis, iganenuks. Näiteks Kodak – kunagine liider fototehnika alal, läks pankrotti, sest ei suutnud sammu pidada areneva ja muutuva tehnoloogiaga. Kodaki kõrgeltkvalifitseeritud töötajate teadmised osutusid ühel hetkel iganenuteks ja nad leidsid ennast töötute ridadest.  

Haridus tasub end ära, kui tehnoloogia muutub. Paljud neist Kodaki kõrgelt haritud töötajatest aga alustasid ise ettevõtlusega. Neil oli hea teoreetiline teadmistebaas, millele nad lisasid uusi teadmisi ja ehitasid nõnda oma karjääri jälle üles.

Baasteadmised on väga olulised

Kõrghariduse oluline osa on tugevad baasteadmised. Need on põhimõtted, mis muutuvad aeglaselt põlvest põlve, kui sedagi. Seda juhul kui MBA programmi põhialused hõlmavad sellised valdkondi nagu juhtimistehnikad, keerukate probleemide struktureerimine ja analüüsimine, mikroökonoomika ja konkurentsi alused, raamatupidamisarvestus.

Hea MBA programmi raames õpetatakse neid teooriaid ellu rakendama, kasutades case study`sid või kutsudes loenguid pidama ettevõtjaid, kes räägivad oma praktilistest kogemustest. Lisaks peaks MBA programmi raames selgeks saama, kuidas inimestega läbi rääkida, kuidas saada asjad liikuma, kuidas teha koostööd.

Õppimisoskus on kõige alus

Isegi parim MBA programm ei saa üliõpilasi ette valmistada kiireteks muutusteks, mis tänapäeva internetimaailmas pidevalt aset leiab. Küll aga õpetab ülikool eluaegset õppimist. Ja see oskus ongi eduka karjääri alus tänapäeval.

Kindlasti lisab MBA kraadi omamine inimesele väärtust tööturul. Isegi tänapäeval pakuvad firmad kraadiga töötajatele keskmisest poole suuremat palka võrreldes nende palgaga siis, kui neil kraadi veel ei olnud.

Enamasti on MBA lõpetajad väga rahul oma otsusega omandada see kraad. Forbes 2011 TOP50 ülikooli lõpetajatest 94 protsenti ütlesid, et läbiksid MBA kraadiõppe uuesti, kui peaksid.

Töö käigus õppimine suurendab MBA väärtuslikkust veelgi. Kas te oleksite edukas ka ilma hariduseta? Paljud inimesed ongi. Kuid tegelikult ei ole valikut, kas õppida töö käigus või ülikoolis – kui tahate oma valdkonnas olla edukas, siis on vaja mõlemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles