Kohtualuste nägudelt reaktsiooni ei peegeldunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hetkel, mil Harju maakohus tunnistas kõik maadevahetuse protsessil süüdistatavad õigeks, ei paistnud kohtualuste nägudelt mingit reaktsiooni.

Maadevahetuse protsessi otsuse kuulutamine algas punktuaalselt täpselt. Kohtusaal oli rahvast pungil täis. Kõik protsessis süüdistatavad olid kohal, viimasel hetkel jõudsid veel Ester Tuiksoo ning minuti pealt maa-ameti eksjuht Kalev Kangur.

Kell 10 asus kohtunik Valeri Lõõnik kohe otsust ette lugema. Kuna kogu otsus on nii pikk, et selle ettelugemine võtaks aega kaks päeva, luges ta ette lugeda vaid valikulise kokkuvõtte.

Kokkuvõtet alustas ta ülevaatega prokuratuuri ja uurijate möödapanekutest, mida on palju. Siis kõlas otsus: maadevahetus on toimunud seaduslikult, kõik süüdistatavad mõistetakse õigeks. Riigil tuleb tasuda kokku 1,3 miljonit eurot kohtukulude katteks.

Maadevahetuse protsessi õigeksmõistev kohtuotsus oli riigi jaoks kohutav, põrmustades prokuratuuri töö asja uurimisel.

Näiteks ületati seaduses lubatud tähtaega selle kohta, kui pikalt tohib kedagi jälgida. Kohtuniku sõnul puudusid prokuratuuri süüdistuses konkreetsed faktid, millise kinnistu seadusevastast omandamist või vahendamist kellelegi süüks pannakse.

Süüdistust kvalifitseeriti ümber, kui tähtajad hakkasid täis saama. Mitte ükski prokuratuuri kutsutud tunnistaja ei andnud kohtus ütlusi, mis oleks kinnitanud süüdistust altkäemaksu andmise kohta. Kohtuniku ette loetud otsuses kordusid prokuratuuri tööd iseloomustades sõnad «ebaselge», «ebapiisavalt põhjendatud» ja «arusaamatu».

Järeldusena toodi välja, et rikuti oluliselt süüdistuse määratlust ja inimeste õigust õiglasele kohtupidamisele.

Reaktsiooni kohtu all seisnute nägudel aga ei paistnud - ei rõõmu, ei üllatust, ei kergendust.

Kell 10.30 sai istung juba läbi. Kõik kohtualused tormasid kohtust välja oma autodesse, keegi ajakirjandusele kommentaare anda ei soovinud. Tuiksoo ütles, et on juba piisavalt rääkinud. Ajakirjanike küsimustele andsid kommentaare vaid kohtualuste kaitsjad ning prokurörid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles