Õiguskantsler kontrollib lahtise õlle müügile seatud piiranguid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis avas OÜ Elav Õlu õllemüügileti Maardu ja Muuga vahel asuvas Maxima kaubanduskeskuses.
Aprillis avas OÜ Elav Õlu õllemüügileti Maardu ja Muuga vahel asuvas Maxima kaubanduskeskuses. Foto: Toomas Huik / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder alustas menetlust kontrollimaks, kas lahtise õlle müümisele seatud piirangud võivad rikkuda põhiseaduses sätestatud ettevõtlusvabadust.

Teder alustas menetlust osaühingut Elav Õlu esindava advokaadibüroo avalduse alusel, kus paluti kontrollida aktsiisi- ja alkoholiseaduse sätete vastavust põhiseadusele.

Õiguskantslerile esitatud avalduse kohaselt soovib ettevõte tegeleda niinimetatud elava õlle ehk pastöriseerimata ja teatud juhtudel ka filtreerimata õlle müümisega. See tähendab, et hulgimüüjatelt ja õlletootjatelt ostetakse vaatides juba varem toodetud õlut ning valatakse see kaupluses ümber pudelisse, millega inimesed saavad jooki kaasa osta.

Ettevõtte esindaja sõnul on sellise ärimudeli kasutamine osutunud aga väga keeruliseks või lausa võimatuks. Nimelt tuleneb seadustest, et alkoholi tootmiseks loetakse ka selle villimine ehk pakendamine ning alkoholi kui aktsiisikauba tootmine on lubatud üksnes aktsiisilaos.

Seetõttu on maksu- ja tolliamet andnud osaühingule teada, et vaadiõlle ümbervillimine mujal kui aktsiisilaos ei ole lubatud, ning soovitanud ettevõttel rajada oma müügikohtadesse nõuetele vastavad aktsiisilaod. Avalduse esitaja hinnangul on selliste nõudmiste näol tegu ettevõtlusvabaduse ebaproportsionaalse riivega.

Ettevõtte esindaja selgitas, et õlle vaadist pudelisse ümber valamise puhul ei ole tegemist tootmisega, kuna seeläbi ei muutu toote kogus ega kvaliteet. Igasse müügikohta aktsiisilao rajamine oleks tema sõnul väikeettevõtjale väga koormav ega omaks praegusel juhul ka praktilist tähendust, kuna õllelt on aktsiis juba varem makstud.

Teder teatas eelmisel nädalal OÜd Elav Õlu esindavale advokaadibüroole saadetud vastuses, et on võtnud avalduse menetlusse ning pöördunud selgituste saamiseks ka rahandusministri poole. Õiguskantsler lisas samas, et ei võta menetluse käigus seisukohta nendes küsimustes, mis puudutavad muid alkoholi käitlejaile ette nähtud nõudeid, ega uuri ka seda, kas osaühingu tegevus neile nõuetele vastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles