Google näeb ohtu riiklikus tsensuuris

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetitsensuuri vastu protestija.
Internetitsensuuri vastu protestija. Foto: SCANPIX

Suurfirmale on viimase kuue kuu jooksul saadetud erinevate riikide võimude poolt üle tuhande sisueemaldamise taotluse, valdav osa neist on poliitilise taustaga.

Seejuures ei kajasta Google’i poolt kogutud statistika Iraani ja Hiina tulemusi, kuna nimetatud riigid tsenseerivad maailma populaarseimat otsingumootorit ilma sellelt luba küsimata, kirjutab CNET.

Näidetena võimude sekkumisest võib ära tuua Poola soovi eemaldada ühte riigi tegevust kritiseerivat artiklit, Hispaania aga tahtis tsenseerida üle 270 avaliku elu tegelasi kritiseerivat blogi.

Kõige kurioossemaks võib pidada aga Kanada taotlust eemaldada Youtube’i keskkonnast video, milles näidatakse meest, kes urineerib riigi passi peale ja laseb selle tualetipotist veega alla.
Kõik need taotlused said Google’ilt negatiivse vastuse.

Samas tegi Google koostööd Tai võimudega, eemaldades sealset monarhiat kritiseerivad 149 videot, Suurbritannias suleti mitu väidetavalt terrorismiga seotud Youtube’i kontot, ning USA võimude puhul nõustuti lausa 42 protsendi sisu eemaldamise taotlustega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles