Et liigne hõivatus ei viiks läbipõlemisele

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud juhid töötavad masust taastuva majanduse tingimustes läbipõlemisega riskides. Kümned lahendust ootavad probleemid päeva jooksul, lugematu hulk kohtumisi nädalas, palju ületunde. Kuidas vältida sellisest olukorras enese läbi põletamist?

Koolitusfirma Alleer Training & Consulting Malvern president Steve McClatchy ütleb, et tihti jätavad tippjuhid, kellel on pidevalt väga palju teha ja ajanappus käes, hooletusse kõige põhilisema, mida neilt oodatakse – äri arendamise. Ajajuhtimine on tänapäeva märksõna – McClatchy näiteks korraldas veel 10 aastat tagasi vaid 25 ajajuhtimise koolitust aastas, kuid täna teeb ta neid aastas 150, kirjutab The Wall Street Journal.

Lugematud juhtimistreenerid, raamatud, spetsiaalsed tarkvaraprogrammid ja veebisaidid pakuvad erinevaid lahendusi ülekoormatud juhtidele. Eksperdid soovitavad aga ranget enesehindamist ja kriitilist suhtumist oma igapäevastesse ülesannetesse – need tuleb panna tähtsuse järjekorda, delegeerida võimalikult palju. Isegi hästi seatud eesmärkidega ülemused võiksid osa ülesandeid teistele inimestele jagada, ütleb Rory Vaden, raamatu «Take the Stairs» autor ja Southwestern Consultingu asutaja. «Põhiline probleem lugematute «tulekahjude» kustutamises seisneb selles, et see juhib tähelepanu kõrvale tõeliselt oluliselt .»


Lihtne öelda, raske teha, ütleb Heffernan Insurance Brokers asepresident Liz Bishop. Näiteks «maadles» ta 2011 aasta jaanuaris 280 e-kirjaga ja lahendas alalõpmata oma kolleegide probleeme. Samas ütleb Bishop, et talle meeldib lahendada probleeme.

Vahepeal oli majandussurutis vähendanud poole võtta tema klientide tulukust ja Bishop, kelle klientideks olid peamiselt ehitusettevõtjad, leidis ennast olukorrast, kus pidi leidma uusi kliente. Ta keskendus müügile ja oli kõigile eeskujuks. Bishop toimis Rory Vadeni nõuande järgi, keskendudes tulutoovale tegevusele ja õppis sellest olukorrast, et üheksa asja kümnest võivad tegelikult oodata, kuigi alguses paistavad kõik ühtviisi kiireloomulised. Mõtteviisi muutmisest oli kasu – Bishopi aastane boonus kahekordistus.

Michal D. Colgan, Pennsylvania Institute of CPAs juht oli täiesti frustreeritud oma hiigelpikast to do listist. «Ma ei jõudnud kõiki neid asju teha,» ütleb ta. Abi sai ta elektroonilisest kalendrist.

Ületöötamine hakkab lõpuks tervisele. Unehäired on kõige tavalisem ületöötamise märk. «Ma ei teinudki muud, kui ainult tööd,» meenutab Crane Worldwide Logistics juht ja lisab, et ta pole olnud kunagi kuigi efektiivne kriisijuhtija. Juhtimistreener Vaden soovitas tal keskenduda lühikestele olulistele tööperioodidele, kus pingutatakse rohkem ja mille jooksul saabki enam asju tehtud. Kuid pingeline tööperiood ei ole koguaeg, vaid vaheldub rahulikemate ja aeglasemate aegadega.

Google asepresidendil Marissa Mayeril on 60 kohtumist töönädala jooksul ja tema töönädalad on tavaliselt 90 tundi pikad. Et sellest hullumeelsest ajakavast puhata ja töökaaslaste suhtes normaalseks inimeseks jääda, puhkab ta nädala iga kuue töönädala järel ja reisib kuskile. Vabaks nädalaks sätib ta asjad nö isetöötamise režiimile. Praegugi ootab ta augustit, et reisida Horvaatiasse.




 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles