Kreeka ekspeaminister: Euroopal seisab ees otsustav hetk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka endine valitsusjuht Georgios Papandreou
Kreeka endine valitsusjuht Georgios Papandreou Foto: SCANPIX

Kreeka endine peaminister Georgios Papandreou ütles, et Euroopal seisab ees otsustav hetk ning probleemid euroga peituvad palju sügavamal kui tema riigi hädad.

Tema sõnul vajaks Euroopa pangandusliitu, aga eurotsoonist väljaviskamine oleks Kreeka jaoks katastroof.

«Minu arvates on Euroopa muredepunktis,»sõnas Papandreou. «Me peame jätma selja taha kogu rahvusliku retoorika selle üle, kes on süüdi, kas lõunaeurooplased või kokkuhoidlikud sakslased või keegi muu. Me peame tegutsema üheskoos, peame oma jõud ühendama.»

Papandreou sõnul toob Kreeka kriis üksnes esile Euroopa Liidu ja eurotsooni «sügavamad probleemid», mille põhjuseks on pangaliidu, ühtse fiskaal- ja majanduspoliitika puudumine.

PASOK-i juht hoiatas tagajärgede eest, mille toob kaasa EL-i ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) päästepaketi tingimusi vastustavate jõudude võit parlamendivalimistel, mille tulemusena võib Kreeka olla sunnitud eurotsoonist lahkuma.

«See oleks suur katastroof ning sel ei oleks mitte ainult sotsiaalsed, vaid ka poliitilised tagajärjed, mis muudaksid Kreeka reformimise palju raskemaks.»

2009. aasta oktoobris peaministriks saanud Papandreou oli sunnitud möödunud aasta lõpus tagasi astuma, sest rahulolematus kokkuhoiumeetmetega, mida ta riigi pankrotist päästmiseks püüdis läbi suruda, oli kasvanud liiga suureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles