Tööandjad tahavad Euroopa Ühendriike

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis
Tarmo Kriis Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Keset segaseid majandusolulised ja enne Kreeka valimisi sel nädalavahetusel, peavad Euroopa tööandjad Euroopa Ühendriikide loomist möödapääsmatuks.

«Euroopas ollakse väga mures tuleviku pärast. Sakslased tõid sellise võrdlused, et tegelikult oleme ikkagi Titanicu pardal ja oleks aeg lõpetada pillimängu kuulamine ja tegudele asuda,» rääkis Eesti tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis Kopenhaagenist Euroopa tööandjate kokkusaamiselt.

«Eestis on jäänud kõlama päevapoliitilised teemad, rahastamisskandaal. Tegelikult peaks fookus olema sellel, mis Euroopas kahe päeva pärast saab,» lisas Kriis.

Viimaste uuringute kohaselt on olukord Kreekas viigis ning kindlust, kas riik jääb euroalasse või mitte, ei ole. «Kreeka ettevõtjad on siin ja räägivad, et abiprogrammide osas on vaja ajapikendust. Reformide tegemine on ebamugav ja see võtab aega. Eks tõenäoliselt hakatakse otsima ka uusi kompromisse kreeklastega, et Kreeka jääks ikkagi euroalasse,» rääkis Kriis.

Saksa ettevõtjad on aga seda meelt, et plindrist aitab välja ainult Euroopa Ühendriikide loomine. «Ei räägita enam isegi pehmes vormis poliitilisest integratsioonist, vaid ikkagi föderatsiooni loomisest. Täna on korduvalt rõhutatud, et see on ainuke võimalus,» ütles Kriis ja lisas, et nädalavahetuse sündmused Kreekas võivad määrata Euroopa saatuse järgmiseks 10 aastaks.

«Ega muud varianti ei ole, kui minna ühendriikide teed. Selline poliitiline otsustamatus nagu täna, on tingutud sellest, et riikidel on eriarvamused kriisist väljumise osas ja puudub ühtne ja kiire otsustusmehhanism, mis aitaks kriisiilminguid ennetada.»

Lisaks euroala probleemidele teeb tööandjatele muret ka Euroopa kliimapoliitika. «Sel ajal, kui USA, mis on Euroopa peamine konkurent, langetab energiahindu, siis meie oleme kõrgete energiahindadega esirinnas, majanduskasvu kohapealt aga tagareas.»

Näiteks ei ole tööandjad nõus Euroopa tegevuskavaga kasutusele võtta taastuvenergia allikaid ning samal ajal tuumajaamu ja fossiilkütustel põhinevaid jaamu sulgeda. «Üleminek rohelesele majandusele on hästi kulukas. Meil hakkab see ka varsti elektriarvetel näha olema,» arvas Kriis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles