Palm: palgakasvuks on vaja uusi äriideid

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Selleks, et keskmine palk püsivalt tublisti kasvaks, peaks Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul lagedale tulema uute äriideedega, või tegema midagi teisiti.

Statistikaameti andmetel kasvas keskmine palk mullu 5,9 protsenti. Sellel aastal peaks nominaalne palgakasv Nordea prognoosi kohaselt olema 4-5 protsendi vahel, mis tähendaks ka reaalpalga kasvu. Eelmisel aastal kasvas reaalpalk, milles on arvestatud hinnatõusu mõju, 0,9 protsenti.

«Tööjõuturg on püsinud Eestis suhteliselt tugev ning ka ettevõtlussektori tulud ja kasumid on kasvanud. Ettevõtted ootavad kasvu jätkumist. See annab alust oodata palgakasvu jätkumist mõõdukas tempos,» kommenteeris Palm.

Töötaja seisukohast vaadates on palgakasv igati tervitata. Eesti Panga prognoosi tutvustades märkis Panga vastne president Ardo Hansson, et peab palga kiiret kasvu suurimaks ohuks. Palm toob aga välja, et brutokuupalga kasv on kestnud vaid lühikest aega-8 kvartalit ning võrdlusbaas on endiselt madal.

«Keskpanga mure palgakasvu pärast oli tõenäoliselt pigem ettevaatav. Täna on majanduse edasise arengu osas palju määramatust. Kui ohtude realiseerudes peaksid ettevõtluse sissetulekud alanema, siis on oluline et ka palgakasv reageeriks sellele õigeaegselt,» selgitas Palm ja lisas, et on keskpanga vaatega täiesti nõus.

«Kui arengud peaksid minema aga meile soodsamas suunas-taaskord astuvad tulude teenimise vankri ette ekspordile orienteeritud sektorid, siis on õigustatud ka tublim palgakasv. Tulemus ja palk peaksid käima käsikäes. Tulud sõltuvad suures osas konkurentsivõimest ning arengu kiirusest ja kvaliteedist,» sõna ta.

Palgakasvu pikaajaliseks orientiiriks võib tema sõnul laiemas mõttes võtta potentsiaalse majanduskasvu. Teadagi ei saa palgakasv pikaajaliselt olla palju kõrgem kui on tootlikkuse kasv. Mida rohkem teenib sektor kasumit ja mida rohkem on sektor rahvusvahelisele konkurentsile avatud, seda kõrgem on ka palgasurve.

Kuna majanduse ja kasumite taastumine on olnud kiire, on ka palgakasv Palmi hinnangul üsna laiapõhjaline.

Nordea inflatsiooni ootus käesolevaks aastaks on 3,5 protsenti. Inflatsiooni aeglustumist mõjutavad maailmaturu energia- ja toormehinnad ning see mõju ulatub ja järgmisesse aastasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles