CV-Online: inimeste palgaootused ei ole oluliselt kasvanud

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Tairo Lutter

Keskmine brutokuupalk on aastaga sammukese kasvanud. CV-Online'i turundusjuhi Heikko Grossi sõnul ei ole aga tööotsijate palgaootused aastaga oluliselt muutunud.

«Enamik töötajaid on aga palgakasvu osas üsnagi realistlikud – tajutakse, mis on võimalik ja mis ületab tööandja võimalusi või valmisolekut,» rääkis ta.

Samas on tema sõnul võrreldes aastatagusega kasvanud pisut nende inimeste hulk, kes prognoosivad, et järgneva 6 kuu jooksul nende palk tõuseb.  «Ootused iseenesest võivad olla enam tõusnud, aga eks organisatsioonide võimalused panevad ikkagi lõpuks paika, kas ja kuidas palgad liikuma hakkavad,» kommenteeris Gross.

Samas võib palgasurve lähiajal kasvada, kuna tööjõudu on oluliselt vähem. Tööpakkumiste arv pidevalt suureneb samuti suurendab inflatsioon survet palgatõusule. «Nimelt tööpakkumiste arv on pidevas tõusus olnud juba 2 viimast aastat. Võib öelda, et võrreldes kahe aasta taguse ajaga on lisandunud poole enam pakkumisi. Samas kandidaatide kandideerimisaktiivsus on laias laastus samaks jäänud,» tõi Gross välja.

Statistikaameti andmetel kasvas keskmine brutopalk eelmisel aastal 5,9 protsenti. Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud ja mis näitab palga ostujõudu, tõusis 2011. aastal eelmise aastaga võrreldes 0,9 protsenti.

Keskmine brutokuupalk oli 2011. aastal avalikus sektoris 853 eurot ja erasektoris 834 eurot. 2010. aastaga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk avalikus sektoris 3,9 protsenti ja erasektoris 6,8 protsenti.

Mediaan brutopalk, millest pooled töötajad said rohkem ja pooled vähem, oli selle aasta esimeses kvartalis aga 600 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles