Soome elektroonikakontserni Nokia aktsia sööstis miinusesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia logo.
Nokia logo. Foto: SCANPIX

Soome elektroonikakontserni Nokia aktsia sööstis neljapäeval Helsingi börsil miinusesse kukkudes pea 18 protsenti tasemele 1,83 eurot, kui ettevõte teatas luksustelefonide tootmise üksuse Vertu Rootsi investeerimisfondile EQT müümisest ja veel 10 000 inimese koondamise vajadusest.

Nokia aktsia langes hoogsalt ka Wall Streetil.

Nokia 10 000 töötaja koondamise plaanile reageerisid valuliselt nii Soome Panga president, ametiühingud, kui analüütikud, kirjutasid Soome meediaväljaanded. Soomes koondatakse 3700 töötajat, neist 850 Salo tehasest, ja ülejäänud mujal maailmas. Näiteks suletakse Saksa Ulmi tehas ja Kanada Burnaby tehas. Töötajate vähendamine viiakse lõpule 2013. aasta lõpuks.

Soome Panga presidendi Erkki Liikaneni sõnul peegeldab Nokia teade Soome elektroonikatööstuse juba pikka aega nõrgenenud olukorda.

«Nokia teade on kurb uudis Soome majandusele ja tööhõivele,» ütles Liikanen kommentaariks ajakirjanikele. Ta lisas, et edaspidi tuleks kasvu otsida uutest elektroonikafirmadest.

Soome ametiühingute kesknõukogu (SAK) esimees Lauri Lyly ütles, et Nokia ei saa jätta endast maha üksnes suitsevaid varemeid.

«Nokia täna teatavaks tehtud personali vähendamise plaan raputab kogu Soomet. Nüüd testitakse Nokia vastutust ühiskonna ees. Firma peab alustama koondatavatega tõsiseid kõnelusi ja pakkuma neile täiendkoolitust ja majanduslikku toetust,» öeldakse ametiühingujuhi pressiteates.

Varem Nokia palgal olnud Tomi Ahonen ütles Taloussanomatele, et Nokia Windows-strateegia kukub läbi ja Nokia kõrbeb ning müüakse Microsoftile. Kommenteerides Nokia juhtkonnas toimuvaid muudatusi, ütles Ahonen, et Nokia tegevjuht Stephen Elop kõrvaldab firmast kõik kriitiliselt meelestatud juhid. Teda üllatas eriti Mobile Phonesi üksust juhtiva Mary MacDowelli lahkumine.

Nokia pressiteates öeldakse, et töötajate vähendamine on vajalik firma pikaajalise konkurentsivõime huvides. Nokia juhtkonnast lahkuvad Jerri DeVard, Mary McDowell ja Niklas Savander. Uueks müügijuhiks saab Chris Weber ja tootmisjuhiks Juha Putkiranta. Mobile Phonesi üksuse juhiks ja juhtkonna liikmeks saab Timo Toikkanen.

Nokia teatas lisaks koondamisele ja kasumi vähenemisele, et müüb luksustelefonide tootmise üksuse Vertu Rootsi investeerimisfondile EQT ja säilitab kümneprotsendilise osaluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles