Nordea langetas järgmise aasta kasvuprognoosi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasv tuleb vaevaliselt
Kasv tuleb vaevaliselt Foto: SCANPIX

Kui märtsikuises prognoosis lubas Nordea Eestile järgmiseks aastaks 4,2-protsendilist kasvu, siis täna avaldatud prognoosis on 2013.aasta kasvunumber 3,8 protsenti.

Selle aasta kasvuprognoosi jätis Nordea 2 protsendi peale.

Põhjamaade ja Eesti majanduse kasv on euroala majanduse aeglustumise taustal seni tugev. Samas võlakriisi venimine ja globaalse kasvu aeglustumine võib välisnõudluse taastumise edasi lükata.

Eesti majanduse kasv johtub peamiselt sisetarbimise kasvust, kuna erinevalt euroala keskmisest, on tarbijate kindlustunne eelmise aastaga võrreldes tõusnud.

Ka palgakasv ning inflatsiooni jätkuv aeglustumine, mida mõjutab nüüd ka toormehindade langus, kasvatab tarbijate ostujõudu.  Lisaks sellele on tööhõive püsinud stabiilne, mis on saanud varasemast rohkem toetust siseturule orienteeritud majandusharudest nagu ehitus. Välised hinnasurved inflatsioonile on kriisi tõttu taandumas.

Eesti ekspordi kasvutempo on aga välismaiste mõjude tõttu aeglustunud, samas kui
välja jätta kõige muutlikum sektor - elektroonika, siis on mahud püsinud viimasel poolaastal suhteliselt stabiilsed.

Väljaspool Eestit toimuv jätab aga paratamatult jälje ka tööstuse kasvutempole, sest ligi 70 protsenti Eesti töötleva tööstuse toodangust läheb ekspordiks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles