Ka Island tahab Euroopale kasinust õpetada

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel, Jose Manuel Barroso ja Islandi peaminister Johanna Sigurdadottor Balti noorte filharmooniaorkestri kontserdil Stralsundis Saksamaal.
Angela Merkel, Jose Manuel Barroso ja Islandi peaminister Johanna Sigurdadottor Balti noorte filharmooniaorkestri kontserdil Stralsundis Saksamaal. Foto: SCANPIX

Islandi peaminister Johanna Sigurdadottir leiab, et ka Island võiks Euroopale kriisist väljumises ja majanduse kasvule pööramises eeskuju pakkuda, selgub Reutersi intervjuust.

Erinevalt praegustest Euroopa kriisiriikidest oli Islandil majanduskriisiga võitlemises kasutada oma suveräänne rahapoliitika. Ometi arvab peaminister Sigurdadottir, et nende kriisilahendusretsept, mis hõlmas nii avaliku sektori kasinusmeetmeid, erasektori võlgade osalist kustutamist kui ka toimetulekuhüvitiste maksimaalset kaitset, võiks Euroopale õpetuseks olla.

«Alandada distsiplineeritult avaliku sektori kulutusi, hoides samal ajal üleval tugevat sotsiaaltoetuste süsteemi, on see, mida avalikkuse toetuse võitmiseks teha on vaja,» selgitas peaminister Sigurdadottir, endine stjuuardess ja ametiühinguaktivist.

Aastal 2008 kukkus kokku Islandi pangandussektor, samal ajal raputas krahh tugevalt ka Iirimaad ning nüüd püüab samu probleeme ära hoida Hispaania.

Johanna Sigurdadottir on Islandi peaminister alates 2009. aastast ning vaatamata kasinusmeetmetele ja rasketele aegadele, on valijad valitsuse kriisilahendussamme enamjaolt toetanud.

Sellal kui näiteks Kreekas on kasinusmeetmetele vaatamata majandus juba viiendat aastat languses, suutis Island kahe aasta jooksul uuesti tõusuteele pöörduda.

Aastail 2008-2009  langes Islandi majandus kahe aasta jooksul kokku ligi kümme protsenti. Möödunud aastal jõuti 3,1 protsendise kasvuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles