OECD soovitab pensioniiga tõsta vastavalt oodatavale elueale

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD riikide pensionifondide keskmine aastane reaaltootlus oli aastatel 2001-2010 vaid 0,1 protsenti
OECD riikide pensionifondide keskmine aastane reaaltootlus oli aastatel 2001-2010 vaid 0,1 protsenti Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö- ja Arengu Organisatsiooni (OECD) värske raport toob soovitusena välja, et liikmesriikides tuleks vastavalt oodatava eluea tõusule tõsta ka planeeritavat pensioniiga. Eestis kasvab see aga naiste puhul elueast isegi kiiremini.

Järgmise 50 aasta jooksul  näeb OECD arenenud majandusega riikides ette oodatava eluea ligi seitsmeaastast  kasvu. Samal ajal on pooltel 34st liikmesriigist planeeritavaks pensionieaks 65 aastat, neljateistkümnel liikmesriigil on pensionieaks kavandatud 67-69 vahemik ning enamikus riikides ei ole plaanitud pensioniea tõus vastavuses oodatava eluea mutuumisega.

Sealjuures on erandlikuks Eesti, kus pensioniiga kasvab meeste puhul oodatava elueaga sarnaselt, jäädes ka 50 aasta perspektiivis pensionilemineku momendil madalaima oodatava elueaga riikide hulka. Naiste puhul pensioniea tõus aga isegi ületab oodatava eluea tõusu.

Samal ajal on Eesti koos Lätiga ainsad OECD riigid, kus aastaks 2060 on oodatav pensionimaksete tulubaas võrreldes planeeritud väljamaksetega kergelt positiivse saldoga.

Eestis saaks praeguse süsteemiga mediaankeskmise teenistusega pensionilemineja pensionina ligi 43 protsenti varasemast brutoteenistusest, OECD riikide keskmine on 61 protsenti.

OECD soovitab riikidel siduda pensioniiga oodatava elueaga, nii nagu seda on teinud Taani ja Itaalia, samal ajal soodustades vabatahtliku kogumispensioni jm meetmete kasutuselevõttu.

Sealjuures oli pensionifondide keskmine aastane reaaltootlus OECD riikides 2001-2010 aastate jooksul vaid 0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles