1500 maksumaksjat kasutas mullu lubatust rohkem maksuvaba tulu

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Maksu- ja Tolliameti analüüsist selgus, et veidi üle 1500 maksumaksja kasutas 2011. aastal rohkem maksuvaba tulu, kui seda lubab seadus.

Amet võtab lähiajal ühendust maksumaksjatega, kes ei ole oma 2011. aasta tuludeklaratsiooni veel esitanud, kuid kellel tuleb tasuda täiendavalt tulumaksu ja esitada tuludeklaratsioon.

Vastavalt tulumaksuseadusele on üldine maksuvaba tulu aastas 1728 eurot, lisaks saab kasutada maksuvabastust pensionilt (2304 eurot) ja maksuvabastust tööõnnetus- või kutsehaigushüvitiselt (768 eurot).

Juhul, kui maksumaksja saab tulu mitmest kohast, siis on tal kohustus teavitada tööandjaid ja selgitada, milline neist arvestab üldist maksuvaba tulu ja milline maksustab väljamaksed esimesest eurost. Inimesed, kes saavad pensioni ja samaaegselt töötavad, peavad samuti tegema valiku kas üldist maksuvaba tulu (144 eurot kuus) arvestab Sotsiaalkindlustusamet või tööandja.

Selleks, et järgmisel aastal ei tuleks tulumaksu juurdemaksmine üllatusena, soovitab amet juba praegu selgeks teha, kust kasutatakse üldist maksuvaba tulu. 2011. aasta tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg on 2. juulil 2012, füüsilisest isikust ettevõtjatele ja neile, kes said kasu vara võõrandamisest on tähtaeg 1. oktoobril 2012. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles