Analüütik: Hispaania pankadele abi andmine on taas ajutine leevendus

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Maailma raha- ja aktsiaturud reageerisid täna positiivselt nädalavahetuse uudisele, et euroala rahandusministrid on valmis andma Hispaania pankade toetuseks kuni sada miljardit eurot, Arengufondi analüütiku Heido Vitsuri sõnul on see aga järjekordne ajutine leevendus.

«Hispaania pangandussektori probleemid ja mured selle kehva seisu pärast on investoreid juba väga pikka aega rõhunud, nüüd saabus sellele mingigi lahendus, määramatust jäi natuke vähemaks ja see on turgudele selle leevenduse toonud,» rääkis LHV investeerimispanganduse juht Erki Kert «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Tanel Rossi sõnul on laen Hispaania pankadele võtnud ühe määramatuse maha ja sellega riske vähendanud.

«See tähendab seda, et Euroopa üks suuremaid majandusi jätkab töötamist ja kogu euroala on seetõttu vahetust ohust väljas, kuid peame aru saama, et nii nagu kaks viimast aastat, on need leevendused siiski ajutised, sest põhiprobleem ju ei ole lahendatud,» rõhutas Heido Vitsur.

«Hispaania ei võta sellist laenu nagu võttis Kreeka või Iirimaa või Portugal eelarve kulude katmiseks, eelarve kulude katmisega saab Hispaania hakkama, Hispaania puhul on tegu konkreetselt suunatud laenuga valitsusele pangandussektori tugevdamiseks,» selgitas Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles