Eurotsooni riigid lubasid Hispaaniale laenuks kuni 100 miljardit eurot

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurotsooni suuruselt neljanda majandusega Hispaania pangandussektor vajab meie abi.
Eurotsooni suuruselt neljanda majandusega Hispaania pangandussektor vajab meie abi. Foto: SCANPIX

IMFi praeguse analüüsi kohaselt läheb Hispaanial oma pankade rekapitaliseerimiseks vaja ligi 40,6 miljardit eurot, täpne summa selgub aga põhjalikuma auditeerimise käigus. Eurotsooni rahandusministrid lubasid Hispaania võimalikuks laenupalveks kuni 100 miljardit eurot valmis panna.

«Eks see 100 suuresti signaali küsimus, keegi ei taha olukorda, kus avanevad järjest uued probleemid ja summa kasvab,» selgitas Jürgen Ligi Vikerraadio saates Uudis+. «See on suuresti turgudele, ma arvan, et ka poliitilistele turgudele, öeldud» rääkis Ligi. Täpse vajamineva summa peaksid selgitama põhjalikud auditeerimised.

Lubatud 100 miljardit tuleksid eeldatavalt loomisjärgus olevast Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM), kus Eesti osa jääb liitumise korral ligi 0,2 protsendi juurde. Kuna ESM veel käigus ei ole, kasutakse esialgu Euroopa stabiilsusfondi ESFS finantseeringut.

Kui riigikohtus peaks võitma õiguskantsler Indrek Tederi avaldus, et loodav ESM on Eesti põhiseadusega vastuolus, tooks Ligi hinnangul kaasa mitmeharuline segaduse, mida oleks hetkel raske kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles