IATA: Euroopa lennufirmade kahjumid suurenevad hüppeliselt

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni (IATA)juhatuse esimees ja peadirektor Tony Tyler täna Pekingis ühenduse aastakonverentsil esinemas.
Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni (IATA)juhatuse esimees ja peadirektor Tony Tyler täna Pekingis ühenduse aastakonverentsil esinemas. Foto: SCANPIX

Euroopa lennufirmade olukord läheb halvemaks ning selle aasta kokkuvõttes prognoositakse nüüd juba 1,1 miljardi dollari suurust kahjumit, selgub Rahvusvahelise Lennutranspordi Assotsiatsiooni (IATA) värskest prognoosist.

Veel märtsis oodati Euroopa lennufirmadele peaaegu poole  väiksemat, 600 miljoni dollari suurust kahjumit.

Euroopa firmade olukorda halvendab eurotsooni kriis. Nõudluse kasv peaks prognoosi kohaselt aeglustuma 2,3 protsendini ehk olema mulluse 6,7-protsendise kasvuga võrreldes oluliselt tagasihoidlikum. IATA prognoosib, et Euroopa majanduse nõrkus laieneb eurotsooni kriisi süvenemise tõttu Hispaaniast ja Suurbritanniast ka mujale. Kõige selle tulemusena annab lennufirmadele löögi maksusurve, lennujuhtimise ebaefektiivsus ning seadusemuudatustega kaasnevad kõrged kulud.  

Kogu maailma lennufirmade kogukasumiks oodatakse tänavu jätkuvalt kolm miljardit dollarit. See on lennundussektorile juba teine vähenevate kasumite aasta. 2010. aastal teenisid lennufirmad 15,8 miljardit dollarit ning siis oli kasumimarginaal 2,9 protsenti. Eelmisel aastal vähenes kasum 7,9 miljardile dollarile ning marginaal 1,3 protsendile. Tänavune kasumiootus langetaks kasumimarginali 0,5 protsendini.

«Nõudlus on tänavu olnud oodatust parem. Kütuse hinnad on varasemast madalamad, kuid majanduse väljavaated on kesised. Eurotsooni kriis on kasumilikkuse paranemisel risti jalus ning seetõttu ootame kasumimarginaaliks vaid 0,5 protsenti,» tõdes IATA juhatuse esimees Tony Tyler. Tema sõnutsi on arengud erinevatel turgudel erinevad. Kui Ameerika lennufirmad ootavad tänavu paranemist, siis Euroopas olukord halveneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles