2009. aasta tulusad investeeringud: vanadekodud ja ühiselamud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

PricewaterhouseCoopers 'i (PwC) ja Urban Land Institute'i avaldatud Euroopa kinnisvaraturu raporti kohaselt on selle aasta atraktiivsed ehkki riskantsed investeerimisobjektid hoolde- ja vanadekodud ning tudengimajutusasutused.


Tõusvad kapitalisatsioonimäärad (kinnisvarast saadava tulu ja selle turuväärtuse suhe) ning majanduslik ebakindlus sunnivad investoreid kõrgema riski ja tootlusega projektide asemel taas keskenduma

mainstream

-kinnisvarale, nagu kaubanduspinnad, hotellid ja üürikorterid, kirjutatakse ülevaates. Atraktiivsete alternatiividena nimetatakse kasumlikke ehkki riskantseid projekte hoolde- ja vanadekodude rajamist, tudengimajutust, põllumajandust ning riiklikke või omavalitsuste infrastruktuuri-rajatisi.

PwC ärikonsultatsioonide juhi Teet Tenderi sõnul on traditsiooniliselt riigi- ja kohalike omavalitsustega seotud projektid vähem riskantsed, mistõttu tänases ebakindlas turusituatsioonis investorite jaoks ka atraktiivseimad. Tender lisas, et taoliste projektide teostamine nüüd annaks avalikule sektorile võimaluse ehitada infrastruktuuri objekte mitu korda odavamalt kui buumiaegadel ning teisalt elavdaks majandust.

Raportist selgub, et alanud aasta kujuneb kinnisvaraturul raskeks. Turul püsib huvi nii kinnisvarainvesteeringute kui ka kinnisvarafirmade aktsiate vastu, ent potentsiaalsed investorid on ooteseisundis, oodates turu stabiliseerumist, sealhulgas paljudel juhtudel ka hindade edasist langust. Dramaatilisemaks näiteks on Suurbritannia, kus 2007. aasta lõpu kõrgtasemelt langesid hinnad aastaga keskmiselt 31 protsenti ning 2009. aastal ennustatakse veel 24-protsendist langust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles