Endised rahvaliitlased kutsuvad Ilvest elektrituru avamise seadust tagasi saatma

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaam.
Elektrijaam. Foto: Margus Ansu

Konservatiivne Rahvaerakond saatis president Toomas-Hendrik Ilvesele pöördumise, milles kutsutakse riigipead üles 6. juunil vastu võetud elektrituru avamise seadust mitte välja kuulutama.

Nimetatud seaduse kehtima hakkamine toob pöördumise autorite hinnangul kaasa mitmeid negatiivseid arenguid, mis puudutavad kogu elanikkonda, eriti valusalt aga väiksema sissetulekuga inimesi.

«Eesti elektrituru avamine Riigikogus vastu võetud seaduse alusel paneb Eesti elanikud elektri pärast konkureerima meist oluliselt rikkamate, kuid samas tõsises elektrinäljas olevate Põhjamaadega,» seisab pöördumises. «Elektrituru avamine ei tohiks endaga kaasa tuua olukorda, kus Eesti rahvale kuuluva põlevkiviga toodetud ning Eesti rahvale kuuluva elektrijaamade strateegiline toodang muutub ekpordikaubaks, mis käib kodumaisele tarbijale üle jõu.»

Erakond juhib tähelepanu ka sellele, et äsja vastu võetud seadus vabastab Eesti Energia hinnaregulatsioonist, samas kui Eesti elektriturul jääb ta veel pikkadeks aastateks olulise turuosalusega ettevõtteks. «Sisuliselt ei muutu Eesti Energia monopoolne seisund elektrituru avamise järel, küll aga kaob ära seaduslik võimalus tema poolt nõutavat hinda kontrollida. See on vastuolus nii Eesti kui ka Euroopa Liidu seadustega, samuti rahva heaoluga.»

Ühtlasi toob elektrituru avamine autorite sõnul kaasa kõige muu tootmise kallinemise, mis tähendab üldist hinnatõusu, meie majanduse konkurentsivõime vähenemist ning töökohtade kadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles