Kreeka euroalast lahkumine võib langetada mitme riigi tippreitingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza üritus 6. mail toimunud valimiste ajal.
Syriza üritus 6. mail toimunud valimiste ajal. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody´s hoiatas reedel, et Kreeka euroalast lahkumine võib langetada ka näiteks Saksamaa ja veel mitme riigi AAA tippreitingut.

Peale Saksamaa kuuluvad rühma Soome, Prantsusmaa, Austria, Luksemburg ja Holland.

Järgmisel nädalal on Kreekas uued valimised, mille eel on arvamusküsitluste põhjal suurim toetus vasakpoolsel Syrizal, millele järgneb Uus Demokraatia.

Syriza liider Alexis Tsipras on öelnud, et võimuletuleku korral rebitakse rahvusvaheline laenulepe puruks. Syriza pressiesindaja Yoannis Bournous ütles, et Kreeka säästupoliitika ei toimi, kuna see süvendab majanduslangust, mis omakorda suurendab laenuvajadust.

«See on langusspiraal, mis Kreekat mitte kuhugi välja ei vii,» väitis ta intervjuus Dagens Industrile.

Küsimusele, mis juhtub siis, kui Euroopa Liit lõpetab Kreeka rahastamise, vastas Bournous, et on olemas ka alternatiivseid laenuallikaid, ning nimetas Venemaa abi Küprosele.

Bournousi sõnul on Kreeka praegu põhja minemas: palju on enesetappe, töötus on suur ja palgad langevad. Ta ütles, et kui Syriza võidab, aitab see riigi kriisist välja tuua ja taastada kreeklaste väärikuse.

Bloomberg News edastas reedel, et  Kreeka sisemajanduse koguprodukt (SKP) vähenes esimeses kvartalis aastaga 6,5 protsenti, neljandas kvartalis oli majanduslangus 7,5 protsenti.

Moody´s tõdes reedel ühtlasi, et Euroopa Liidu abi Hispaania pankadele võib viia riigireitingu alandamiseni.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul vajavad Hispaania pangad 40 miljardi euro suurust toetuspaketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles