Intellektuaalomandit tuleb kaitsta alates firma asutamise päevast

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor ja ettevõtja Gerard Casale.
Investor ja ettevõtja Gerard Casale. Foto: Latitude59/Andres Teiss

Latitude 59 idufirmade konverentsil toimunud intellektuaalse omandi teemalisel paneelil vesteldi juriidilistest probleemidest, mis ettevõtet luues ja käigus hoides võivad tekkida.

Investor ja ettevõtja Gerard Casale võrdles kahte erinevat idufirmade lähenemisviisi intellektuaalomandi kaitsmisel ja kasutamisel.

Esimest  lähenemisviisi nimetas ta «hope and pray» strateegiaks, mille puhul ettevõte ignoreerib intellektuaalomandi küsimust täielikult ning loodab, et probleeme antud teemal ei teki. Selline suhtumine pole varem või hiljem jätkusuutlik ning on Casale arvates tingitud peamiselt kolmest erinevast faktorist. Ettevõtjad ei usu patentidesse ja autoriõiguse efektiivsesse kaitsesse, neil pole selleks lihtsalt raha või siis ei usuta intelluektaalomandi süsteemi üldisemalt.

Casale arvates alustavad edukaimad ettevõtted  intellektuaalomandi kaitse küsimuse lahtimõtestamisega aga juba oma asutamispäevast peale. Seejuures on tähtis  töötajate ja ettevõtte vaheliste lepingute juriidiline korrektsus, sätestades täpselt ära, kes omab firma töö käigus loodavat intellektuaalomandit.

Luuakse konkreetne juriidiline tegutsemisplaan, ning intellektuaalomandiga tegelev töötaja on pidevalt kaasatud firma igapäevaellu. «Seejuures ei pea selleks isikuks olema kindlasti jurist, piisab ka, kui tal on varasem kogemus antud vallas,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles