Pajula: Eesti impordib optimismi Hiinast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Liis Treimann

Majandusanalüütiku Hardo Pajula sõnul impordib Eesti optimismi Rootsi ja Saksamaa kaudu Hiinast.

Pajula võrdles Krediidiinfo korraldatud konverentsil Nordkredit 2012 erinevate riikide sentimendi indekseid ehk optimismi majandusarengu suhtes ja leidis, et Euroopa viis kõige positiivsemalt meelestatud majandust on Saksamaa, Rootsi ja Baltimaad eesotsas Eestiga, kirjutatakse Krediidiinfo ajaveebis.

Pajula sõnul on kogu positiivse suhtumise alus suure eksportööri Saksamaa majandus. Viimastel aastatel on Saksamaa eksport kasvanud kõige enam Hiina (20 protsenti) ja Venemaa (15) suunal.
«Meie ekspordime Rootsi, nemad müüvad selle edasi Saksamaale ja kõik läheb ekspordina Hiinasse. Optimism liigub vastupidist teed – tuleb Hiinast Saksamaale ja valgub siinses regioonis laiali,» rääkis Pajula.

Kuid kas tasub olla optimist ajal kui raskused Lõuna-Euroopas ja võlakriis jätkuvad? Pajula sõnul on Kreekas toimuv vaid nö kõrvalshow. Põhiprobleemi võib leida hoopiski Saksa-Prantsuse teljelt.

«Oleme näinud, et Prantsuse jooksevkonto puudujääk muudkui suureneb. Nii et siin on suured käärid, mis ajaloo vältel ikka ja jälle tekivad,» selgitas Pajula. «Samal ajal kui tööjõukulud Prantsusmaal muudkui kasvasid, on need Saksamaal püsinud stabiilsed.» Pajula sõnul on olukord varem alati lõppenud rahvusvaluutade vahetuskursi ümbersättimisega, nüüd aga kasutavad mõlemad riigid eurot ja pinge püsib.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles