Danske: Eesti eelarvepoliitika aitab ootamatustega toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasv
Kasv Foto: SCANPIX

Eesti esialgsetest hinnangutest väiksem majanduskasv ei anna Danske Baltimaade analüütiku Violeta Klyviene sõnul veel põhjust muretsemiseks. Seda enam, et vonksus rahandus aitab ootamatused üle elada.

Täpsustatud andmetel kujunes esimese kvartali majanduskasvuks Eestis aastases võrdluses 3,6 protsenti ja eelmise kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti. Kuu aega varem avaldatud andmete kohaselt oli esimese kvartali kasvuks märgitud 3,9 protsenti.

«Eesti muudetud SKT numbrid on väga lähedased meie baastsenaariumile. Selle aasta esimeseks kvartaliks prognoosime Eestile 3,1- protsendilist kasvu,» märkis  Klyviene.

Eelolevateks kvartaliteks ennustab pank kasvu mõõdukat alanemist ja aastane kasv peaks prognoosi kohaselt olema 2,2 protsenti.

Kasvu aeglustumine tuleb peamiselt eksporturgude väiksemast nõudlusest, kuhu Eestis tööstustoodang kaubaks läheb. Eesti eksport sõltub väga palju sellest, kuidas käib Soome ja Rootsi käsi. Hetkel on mõlemal turul välised mõjud kasvu pidurdamas.

«Positiivse poole pealt võib veel lisada, et Eesti avaliku sektori hea vorm on puhvriks, mis aitab euroala perifeeriast tulenevad ootamatused üle elada,» arvas Klyviene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles