Ministeerium: majanduskasv jätkub tagasihoidlikumas tempos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasv tuleb vaevaliselt
Kasv tuleb vaevaliselt Foto: SCANPIX

Täpsustatud andmetel kujunes esimese kvartali majanduskasvuks Eestis aastases võrdluses 3,6 protsenti ja eelmise kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti. Kasv on esialgsetest andmetest küll väiksem, kuid rahandusministeeriumi analüütiku Madis Abeni kinnitusel ületab ministeeriumi prognoose.

Viimaste kuude sündmused mõnede perifeeriariikide poliitikas ja panganduses aga on taas suurendanud ettevõtete ebakindlust majanduskasvu taastumisel. Kuna Eesti esimese kvartali majandustulemused olid kevadise prognoosiga võrreldes mõnevõrra tugevamad, siis ei ole Abeni sõnul esialgu põhjust selle aasta prognoosi korrigeerida.

Tegevusaladest andsid suurima panuse lisandväärtuse kasvu ehitus, kaubandus ning uue põlvkonna mobiilsideseadmete kiire leviku tõttu info ja side. Kasvu pidurdasid töötlev tööstus ning kinnisvarasektor hinnatõusu tõttu. Aktiivset ehitustegevust toetasid CO2 kvoodimüügi tulude arvelt tehtud renoveerimistööd, kuid hoogustus ka uute hoonete ehitus.

Töötajate palgatulu kasvas aastaga 10 protsenti ning ettevõtete kasumid 5 protsenti. Esimest korda alates kriisijärgsest majanduse ja sissetulekute taastumisest ületas palgatulu kasv selgelt kasumite ja lisandväärtuse nominaalkasvu. Tööviljakus siiski aastatagusega võrreldes suurenes, kuna kogutoodang kasvas kiiremini kui töötajate ja töötatud tundide arv.

Esimeses kvartalis toimus muutus eratarbimise struktuuris. Kui seni on tarbimise kasv suures osas  tuginenud sõidukitele ja teistele püsikaupadele, siis nüüd hoogustus oluliselt riiete ja jalanõude tarbimine.

Aastatagusega võrreldes osteti neid kaupu 16 protsenti rohkem, kuid eratarbimise kasv tervikuna langes esimeses kvartalis 3 protsendini. Investeeringute kasvutempo aeglustus samuti, ettevõtted ja kodumajapidamised investeerisid 12 protsenti rohkem kui mullu samal ajal ning valitsussektoris oli kasv pooleteistkordne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles