Sotsid: sisserännet pole mõistlik oluliselt suurendada

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Maksim Toome

Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Urve Palo hinnangul ei ole Eesti jaoks mõistlik oluliselt suurendada kolmandatest riikidest pärit elanike sisserännet.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees lisas, et Eesti on juba täna Euroopa Liidus unikaalses olukorras, kus enam kui ühe kolmandiku elanikkonnast moodustavad muu emakeelega inimesed.

«Juba täna on ühiskonna lõimumisvõime pandud proovile,» väitis Palo. «Sestap ei pea ma õigeks viia Eestis täna kehtivasse sisserändepoliitikasse sisse olulisi muudatusi.»

Palo sõnul takistab tänane sisserändepoliitika odava tööjõu Eestisse toomist, mitte aga spetsialistide tulekut, kellele ollakse valmis maksma Eesti keskmisest kõrgemat palka.

Küll aga peaks Palo väitel analüüsima võimalikke ebamõistlikke bürokraatlikke takistusi Eesti jaoks vajalike ekspertide ja spetsialistide sisserändel ja vajadusel vastavat regulatsiooni kaasajastama.

«Minu teada on Eestisse sisserände üks olulisi takistavaid tegureid mitte niivõrd tänane kord koos sisserändekvoodiga, vaid hoopis korraliku rahvusvahelise kooli puudumine,» sõnas Palo. «See on lastega perede jaoks oluline argument. Siin peaks riik aktiivsemat rolli näitama, sest laste kasvamist toetava keskkonna puudumine pärsib Eestisse tulekut ka Euroopa Liidu liikmesriikidest.»

Palo rõhutas ka, et Eesti peaks võtma suuna eelkõige olemasolevate inimeste kodumaal hoidmisele ehk siis perepoliitika tugevdamisele ja hariduse kvaliteedi ning kättesaadavuse suurendamisele, seda sõltumata vanemate rahakotist.

«Inimkeskne mõtlemine poliitilistes otsustes aitaks vähendada väljarännet ja suurendada sündivust,» väitis Palo. «Selle asemel, et lahkunud elanikke tagasi kutsuda, peaks riik tegema kõik selleks, et inimesed ei oleks sunnitud töö ja äraelamist tagava sissetuleku nimel Eestist lahkuma.»

Palu väitel pidanuks riik rasketel aegadel tulema inimestele appi, sest juba lahkunud inimest on hiljem väga raske tagasi meelitada.

«Nüüd on see olukord käes. Raskel ajal sõitsid välismaale tuhanded eestimaalased ja täna napib ettevõtetel tööjõudu,» sõnas Palo. «Just seetõttu on hakatud taaskord diskuteerima kolmandatest riikidest sisserände vajaduse üle. See, aga ei ole pikas perspektiivis Eesti jaoks õige tee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles