Keskerakond: peame tagasi tooma välismaale läinud eestlased

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simsoni hinnangul tuleks enne välistööjõu kaasamist üritada välja pakkuda lahendusi selles osas, kuidas Eesti inimestele tööd pakkuda.

Simsoni sõnul on Keskerakond eraldi seadusalgatusega pakkunud meetmeid, kuidas tuua välismaale tööle läinud tööealised inimesed Eestisse tagasi.

Samas tõstis Simson esile, et statistikaameti andmed on andnud signaali, et pea kõigis maakondades väheneb elanike arv ning samuti suureneb rahvastiku vanus. Küll aga pole veel täpselt selge, kui palju Eesti elanikeks loetletud inimestest töötab tegelikult alaliselt teistes riikides.

Simson lisas, et Eestil on olemas kogemus välistööjõu osas majandusbuumi ajal – seda peamiselt ehitussektoris. Ühtlasi on mitmed IT-ettevõtted rahvusvahelise haardega ja kasutavad ka praegu küllalt palju välismaist tööjõudu.

«Kindlasti ei peaks aga toetama sellist välistööjõu Eestisse eksporti, mille esmaeesmärgiks on maksta madalamat töötasu, kui oleks vastuvõetav Eesti inimestele,» sõnas Simson.

Lisaks tekib Simsoni väitel küsimus, kas Eesti on üldse välistööjõule ahvatlev sihtpunkt arvestades, et meie lähiriigid (nt Soome ja Rootsi) pakuvad oluliselt paremaid teenimisvõimalusi ning sotsiaalseid tagatisi.

«Pigem võib Eesti olla nö «transiitriigiks» liikumaks edasi Põhjamaadesse,» pakkus Simson.

Simsoni kinnitusel peab Eesti Euroopa Liidu liikmena järgima liidu sisserände- ja integratsioonipoliitikat.

«Kuni Eestis on suureks probleemiks majanduslikel põhjustel ja tööturu madalseisust tulenev väljaränne, pole ka midagi imekspandavat selles, et suur osa inimestest suhtub sisserändajatesse negatiivselt stiilis «nad võtavad meie töö ära»,» arvas Simson

«Täna on see aga pigem teoreetiline pelgus, sest  Eesti elatustase on madal selleks, et meil oleks lähimas tulevikus tekkimas probleeme massilisse sisserännuga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles