Soome valitsus tõstab pensioniiga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen..
Soome peaminister Matti Vanhanen.. Foto: AP / Scanpix.

Soome valitsus otsustas eile kokkuhoiuvõimalusi vaagides, et hakkab aegamööda tõstma riigis pensioniiga, tõmmates sellega endale opositsiooni ja ametiühingute ägeda pahameele.

Plaani kohaselt hakatakse pensioniiga tõstma ülejärgmisest aastast - igal aastal kahe kuu võrra. Esmalt tuleb aga viia sisse muudatused seadusesse, kirjutas

Helsingin Sanomat

.

Praegu pääsevad soomlased pensionile 63 aasta vanuselt, kuid reformi tagajärjel jõutakse tosina aasta möödudes seega olukorrani, kus inimesed saavad pensionile alles 65 aasta vanuselt.

Soome peaminister Matti Vanhanen tunnistas otse ja keerutamata, et praeguses olukorras on pensionisüsteemi muuta märksa lihtsam kui parematel aegadel. YLE-le antud intervjuus põhjendas ta otsuse kiiret vastuvõtmist sellega, et teised osapooled poleks seda nagunii heaks kiitnud.

Opositsiooni ja ametiühingute ridades nimetatakse valitsuse plaani «röövimiseks» ning selle elluviimise meetodit enneolematuks. Sotsiaaldemokraatide esimehe Jutta Urpilaineni sõnul rahastab valitsus pensioniea tõstmisega oma «arusaamatuid» maksukärpeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles