Kodumajapidamiste maagaas on Eestis üks odavamaid Euroopas

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: AFP/SCANPIX

Eurostati andmetest selgub, et maagaas on Eesti kodumajapidamistele üks odavamaid Euroopas: 100 kWh gaasi maksis 2011. aastal keskmiselt 4,4 eurot.

Eestist odavam on maagaas Rumeenias (2,8 eurot) ja Horvaatias (3,7).

Valitsus surus kolmapäeval riigikogus läbi seaduse, mis sunnib Eesti Gaasi müüma põhivõrku. Valitsus põhjendab otsust sooviga luua maagaasiturg ja seeläbi tagada tarbijatele soodsam hind.

Läti ja Leedu kodumajapidamised maksavad 100 kWh maagaasi eest 4,6 ja 5,4 eurot. Saksamaa kodumajapidamised 6,4 ja Rootsi 11,7 eurot.

Ostujõu järgi hinnates oli maagaas 2011. aastal Eesti kodumajapidamistele Euroopa Liidu keskmisel tasemel. Sakslastele on maagaas suhteliselt odavam kui meile, rootslased aga maksavad suhteliselt rohkem.

Kõik maksud ja tasud on hinnale Eurostati arvestuses lisatud.

«Madalad energiahinnad Eestis on mõneti fiktsioon,» kommenteeris Eleringi juht Taavi Veskimägi..

«Tänase madala reguleeritud elektrienergiahinna maksame kinni erinevate toetusskeemide läbi. Gaasihind on sisseostul Eestisse täna umbes 38 eurot megavatt-tund. Soomes näiteks umbes 30 eurot megavatt-tund, rääkimata turuhindadest Lääne-Euroopas tasemel 23-25 eurot megavatt-tund. Eestis on gaas kodutarbijale odav tänu riigile, tänu madalamale maksustamisele,» ütles Veskimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles